Thu06202019

Last updateThu, 06 Jun 2019 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Orahovica Orahovica-opis džemata i historijat džamije

Orahovica-opis džemata i historijat džamije

Orahovica se kao naselje u historijskim izvorima spominje jako rano, kao mjesto sukoba ilirskih plemena Autarijata i Ardijejaca što spada u VI i V stoljeće prije nove ere. Orahovica se u starim spisima iz osmanske vladavine spominje kao Gornja, Srednja i Donja Orahovica – što ukazuje na tri zaseoka koja danas zajedničkim imenom zovemo Orahovica. Džamija u Orahovici je podignuta 1968. godine, prvobitno kao mesdžid, u dijelu naselja koje pripada nekadašnjoj Srednjoj Orahovici. U Gornjoj Orahovici postojao je mesdžid kome se sad mogu nazrijeti samo trošni zidovi. Uz mesdžid je 1989/90. godine izgrađena i visoka munara s dvije šerefe. U agresiji na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) džamija je nekoliko puta pogođena. Štete su sanirane nakon rata. Imamsku dužnost u ovom džematu do 2012.g. obavljao je Omer ef. Kozić a nakon njegovog odlaska imam je Petrovac Senad, svršenik Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru i Islamskog šerijatskog fakulteta u Siriji.


Po popisu iz 1991. godine u Orahovici su živjela 524 Bošnjaka, a danas ih ima oko 540.


Prezimena iz ovog naselja: 
Alibašić, Balić (brojno), Bubalo (brojno), Delić, Duran, Gagula, Gakić (dva člana), Hajdar, Isenović, Keško, Lukomirak (dva člana), Macanović, Makan (brojno), Mezit, Sakić, Salihović, Sivrija, Sultanić...

Poštovani posjetioci naše stranice želimo skrenuti pažnju na činjenicu kako stranica www.medzlis-konjic koristi tzv. "kolačiće" (cookies).Spomenute "kolačiće" koristimo samo kako bismo poboljšali funkcionalnost stranice.