Wed01262022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Džemati Ostali džemati Glavatičevo Aktivnosti u džematu Glavatičevo

Aktivnosti u džematu Glavatičevo

Posjeta najuspješnijim jetimima osnovne i srednje škole

Adela Hebibović je koordinatorica ispred MIZ Konjic za rad sa nevladinim sektorom. U suradnji sa jednom nevladinom organizacijom, Udruženje „Most povjerenja,“ 06.01.2016. godine je posjetila je najuspješnije jetime koji pohađaju srednju i osnovnu školu, a koje stipendira pomenuto Udruženje.
Najuspješniji jetim koji pohađa srednju školu je Alma Šašić. Ona je odlična učenica 4-og razreda srednje medicinske škole u Konjicu, sa prosjekom ocjena 5,0. Alma je veoma lijepo odgojena, komunikativna je osoba i puno pomaže drugima, iz do sada stečenog znanja, u oblasti medicine.
Također, posjetila je i najuspješnijeg jetima koji pohađa osnovnu školu. To je Saira Prevljak. Ona je odlična učenica 4-og razreda II osnovne škole u Konjicu, sa prosjekom ocjena 5,0. Ona također redovno pohađa mekteb i do sada je savladala sure do El-Bejjineh. Također ima veliku ljubav prema sportu i trenira košarku. Veoma je vrijedna i odgovorna.

Ove uspješne učenice nagradili smo skromnom hedijom kao stimulans za uspjeh u budućnosti.

 

Davud, Esma, Amira i Emira – ponos džemata Glavatičevo

Pošto je u školskoj godini polugodište, sumirani su rezultati o uspjehu svih učenika, nagrađeni su najbolji, Adis ef. Hebibović je sa svojom suprugom Adelom, posjetio i nagradio najbolje polaznike mekteba.

Nagradili  najbolje iz mlađeg uzrasta i najbolje iz starijeg uzrasta. U 3 dana smo posjetili najbolje i uručili im simbolične poklone koje je obezbjedila Adela, dok se Adis ef. pobrinuo za novčane nagrade.

Najbolji i najredovniji polaznici iz mlađeg uzrasta su Esma Mušinović i Davud Hebibović.

Esma je učenica 2-og razreda O.Š. Odlična je učenica, pohađa kurs engleskog jezika, lijepog je ponašanja. Uspjeh i u mektebu je prisutan. Iako smo tek na pola godine Esma je već uspješno savladala predviđeno gradivo za 2. razred u mektebu.

Davud je jedan od najmlađih polaznika. Iako još ne pohađa osnovnu školu u mektebu je redovan i jako uspješan. Ima svega 5 godina. Do sada je savladao gradivo koje je predviđeno za prva 2 razreda mektebske nastave. Također, i on je lijepog i uzornog ponašanja.

Najuspješnije i najredovnije polaznice mekteba u starijem uzrastu su Amira i Emira Jazvin, sestre blizankinje. One su učenice 9-og razreda O.Š. Pored uspjeha u školi veoma su uspješne i u mektebu i uzornog su ponašanja. Što se tiče hifza naučile su svo gradivo predviđeno planom i programom (zaključno sa surom Ad-Duha). Trenutno uče sufaru i na pola su puta do završetka. Također, sestre Jazvin su učestvovale na više takmičenja, kako mektebskih tako i školskih.

Pohvale za ovaj projekat su itekako stizale do nas. Roditelji ističu da je mekteb nešto najljepše i najbolje što je pokrenuto u ovom džematu. Jedna majka kaže da je presretna svaki put kad svoju djecu spremi za mekteb.

01.01.2016. godine, u petak, nakon Jacija-namaza imali smo omaldinsko sijelo i druženje. Također, ovo sijelo je imalo i edukativni karakter. Prikazan je kratki video o tome da musliman treba da bude najbolji u svemu. Kako je Adis ef. Hebibović koordinator za omladinu pri MIZ Konjic, upriličena je kratka radionica na temu „Percepcije.“ Pored teoretskog dijela koji je Adis ef. Hebibović pripremio kao kratku power-point prezentaciju i u njoj je govorio šta je to percepcija, prisustvo percepcije u islamu, čemu nas ona uči, itd. imali smo i radionicu. U prvom dijelu radionice Adis ef. je na projektoru prikazivao slike. Slike se mogu gledati iz više uglova. Ne vide na njima svi isto. Učesnici su bili veoma aktivni, svi su se uključili u diskusiju. Primjetno je da neki od učesnika nisu spremni da prihvate da je i neko drugi u pravu, da je i njegovo posmatranje ispravno, dok su drugi spremni na to da saslušaju i drugog i prihvate njegovo gledanje na stvari i da nauče isto. Također, neki od učesnika su bili veoma aktivni u tome da pokažu i ono što oni vide na slici. Nakon gledanja slika imali smo „Priču o crvenkapici iz vukovog ugla gledanja.“ Nakon što smo pročitali priču učesnici su imali priliku da je kratko prokomentarišu. Jedan od učesnika je kazao „znači, živio sam u laži 22 godine.“ Na kraju smo donijeli zajednički zaključak da je percepcija veoma važna za donošenje ispravnih odluka. Svaki problem kojeg imamo da bi ga riješili na najbolji mogući način moramo ga gledati iz više uglova i nastojati ga razumjeti. Za sve oko nas što opažamo moramo znati da ima svoju priču o crvenkapici iz vukovog ugla gledanja. Istakli smo da trebamo uvažavati druge i prihvatati i njihovo percepiranje stvari kao autoritativno.

I OMLADINA ZNA DA RADI


Adis Hebibović01.01.2016. godine, u petak, nakon Jacija-namaza imali smo omaldinsko sijelo i druženje. Također, ovo sijelo je imalo i edukativni karakter. Prikazan je kratki video o tome da musliman treba da bude najbolji u svemu. Kako je Adis ef. Hebibović koordinator za omladinu pri MIZ Konjic, upriličena je kratka radionica na temu „Percepcije.“ Pored teoretskog dijela koji je Adis ef. Hebibović pripremio kao kratku power-point prezentaciju i u njoj je govorio šta je to percepcija, prisustvo percepcije u islamu, čemu nas ona uči, itd. imali smo i radionicu. U prvom dijelu radionice Adis ef. je na projektoru prikazivao slike. Slike se mogu gledati iz više uglova. Ne vide na njima svi isto. Učesnici su bili veoma aktivni, svi su se uključili u diskusiju. Primjetno je da neki od učesnika nisu spremni da prihvate da je i neko drugi u pravu, da je i njegovo posmatranje ispravno, dok su drugi spremni na to da saslušaju i drugog i prihvate njegovo gledanje na stvari i da nauče isto. Također, neki od učesnika su bili veoma aktivni u tome da pokažu i ono što oni vide na slici. Nakon gledanja slika imali smo „Priču o crvenkapici iz vukovog ugla gledanja.“ Nakon što smo pročitali priču učesnici su imali priliku da je kratko prokomentarišu. Jedan od učesnika je kazao „znači, živio sam u laži 22 godine.“ Na kraju smo donijeli zajednički zaključak da je percepcija veoma važna za donošenje ispravnih odluka. Svaki problem kojeg imamo da bi ga riješili na najbolji mogući način moramo ga gledati iz više uglova i nastojati ga razumjeti. Za sve oko nas što opažamo moramo znati da ima svoju priču o crvenkapici iz vukovog ugla gledanja. Istakli smo da trebamo uvažavati druge i prihvatati i njihovo percepiranje stvari kao autoritativno.

 Adis i Adela Hebibović