Fri08072020

Last updateTue, 04 Aug 2020 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Hutbe Nezim ef. Halilović Muderis DŽEHENNEMSKE PATNJE

Hutbe

DŽEHENNEMSKE PATNJE

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Džehennemske patnje. Prije nego pređem na zadatu temu sa vama dijelim tugu zbog tragedije koju podnose izbjeglice iz više muslimanskih zemalja na svome putu prema Zapadnoj Evropi koja ih neće, a ona im je bila velika nada. Kakve li sramote, da sirotinja iz islamskog svijeta bježi od svojih režima i želi doći do slobode, socijalne zaštite i drugih prava u neislamskim zemljama, koje sve pobrojano imaju zagarantovano za njene građane, dok to isto nije moguće ostvariti u tako-zvanim muslimanskim zemljama. Vlade muslimanskih zemalja će na Sudnjem danu nositi na duši i oko pedeset tijela ugušenih izbjeglica pronađenih juče u kamionu u Austriji, ali i sve svoje obespravljene i unesrećene građane.

 

Tužan sam i zbog prekjučerašnjeg potpisivanja međudržavnog sporazuma o granicama između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, po kojem se Bosna i Hercegovina odrekla Sutorine. Kakve li sramote i drskosti, a naša politička elita kao što je i naučila šuti?! Ali, ostaje tračak nade da sporazum neće biti ratifikovan u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

 

Tužan sam i zbog šutnje bošnjačke elite po pitanju Bosanskog jezika, koji je predmet osporavanja velikosrpske politike.

 

Tužan sam i zbog uznemiravanja Nasera Orića, komandanta odbrane Srebrenice od strane Tužilaštva Bosne i Hercegvoine, koje je protiv njega podiglo optužnicu za navodne ratne zločince, za što je već oslobođen u Hagu, dok se pravi ratni zločinci slobodno kreću našom Domovinom i ne samo to, već su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti!

 

Nakon svega ostaje nam samo da kažemo „Hasbunallahu ve ni'me-l-vekil!“ (Dovoljan nam je Allah i On je najbolji Zaštitnik!)    

Kaže Allah, azze ve dželle,u 29. ajetuSureEl-Kehf:

وَقُلِ الْحَقُّ مِن رَّبِّكُمْ فَمَن شَاءَ فَلْيُؤْمِنْ وَمَن شَاءَ فَلْيَكْفُرْ إِنَّا أَعْتَدْنَا لِلظَّالِمِينَ نَارًا أَحَاطَ بِهِمْ سُرَادِقُهَا وَإِنْ يَسْتَغِيثُوا يُغَاثُوا بِمَاءٍ كَالْمُهْلِ يَشْوِي الْوُجُوهَ بِئْسَ الشَّرَابُ وَسَاءَتْ مُرْتَفَقًا

I reci: Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće neka vjeruje, a ko hoće neka ne vjeruje! Mi smo nevjernicima pripremili vatru čiji će ih dim sa svih strana obuhvatiti, ako zamole pomoć, pomoći će im se tekućinom poput rastopljene kovine koja će lica ispeći. Užasna li pića i grozna li boravišta! 

Brate i sestro, ne dozvolimo da zbog naših grijeha i nemara budemo od stanovnika džehennema, a ružno li je on prebivalište! Zapamtimo da je dunjaluk prolazan i varljiv i da se za njega bore samo oni koji pameti nemaju, a da je Ahiret vječna kuća za koju se valja dobro pripremiti!

Kaže Allah, dželle še’nuhu, u 16. i 17. ajetu Sure Ibrahim, opisujući piće stanovnika džehennema:

مِنْ وَرَائِهِ جَهَنَّمُ وَيُسْقَى مِنْ مَّاءٍ صَدِيدٍ(16) يَتَجَرَّعُهُ وَلاَ يَكَادُ يُسِيغُهُ وَيَأْتِيهِ الْمَوْتُ مِنْ كُلِّ مَكَانٍ وَمَا هُوَ بِمَيِّتٍ وَمِن وَرَائِهِ عَذَابٌ غَلِيظٌ(17)

Prednjim ćedžehennembitiion ćebitipojensadidom (odvratnomkapljevinom),(16) mučićesedajeproguta, alijenikakonećemoćiproždrijetiismrt ćemusasvihstranaprilaziti, alionnećeumrijeti; njega ćeteškapatnja čekati.(17)

Džehenemlije ćebitipojeneodvratnomgustomkapljevinomružnogmirisa, takodajenećemoćiprogutatizbognjeneodvratnostiiodbojnosti, niti ćemoćiumrijeti.

Kaže Allah, dželle še’nuhu, u ajetima 51. – 56. Sure El-Vakia:

ثُمَّ إِنَّكُمْ أَيُّهَا الضَّالُّونَ الْمُكَذِّبُونَ(51)لَآكِلُونَ مِن شَجَرٍ مِنْ زَقُّومٍ(52)فَمَالِؤُونَ مِنْهَا الْبُطُونَ(53) فَشَارِبُونَ عَلَيْهِ مِنَ الْحَمِيمِ(54) فَشَارِبُونَ شُرْبَ الْهِيمِ(55)هَذَا نُزُلُهُمْ يَوْمَ الدِّينِ(56)

Itada ćetevi, ozalutali, kojiporičeteoživljenje,(51)sigurnosdrvetazekkumjesti,(52) injime ćetetrbuhepuniti,(53) panatovoduključalupiti,(54) poputkamilakojenemogu žeđ ugasiti,(55) to ćenaonomsvijetubitigošćenjenjihovo.(56)

Džehennemlije ćepomiješatiusvojimstomacimavreluvodusagorkimzekkumomito ćebitikaznaipatnjanesnosna.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "لَوْ أَنَّ قَطْرَةً مِنْ الزَّقُّومِ قُطِرَتْ فِي دَارِ الدُّنْيَا لَأَفْسَدَتْ عَلَى أَهْلِ الدُّنْيَا مَعَايِشَهُمْ فَكَيْفَ بِمَنْ يَكُونُ طَعَامَهُ." (الترمذي)

Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:"Kada bi jedna kap sa drveta zekkum kanula na Zemlju upropastila bi (svojom gorčinom) svu hranu stanovnika Zemlje. Kako li je onda onom kome zekkum bude hrana!?" (Tirmizija)

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:

عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "يُلْقَى عَلَى أَهْلِالنَّارِ الْجُوعُ فَيَعْدِلُ مَا هُمْ فِيهِ مِنَ الْعَذَابِ فَيَسْتَغِيثُونَ فَيُغَاثُونَ بِطَعَامٍ مِنْ ضَرِيعٍ لَا يُسْمِنُ وَلَا يُغْنِي مِنْ جُوعٍ فَيَسْتَغِيثُونَ بِالطَّعَامِ فَيُغَاثُونَ بِطَعَامٍ ذِي غُصَّةٍ فَيَذْكُرُونَ أَنَّهُمْ كَانُوا يُجِيزُونَ الْغَصَصَ فِي الدُّنْيَا بِالشَّرَابِ فَيَسْتَغِيثُونَ بِالشَّرَابِ فَيُرْفَعُ إِلَيْهِمُ الْحَمِيمُ بِكَلَالِيبِ الْحَدِيدِ. فَإِذَا دَنَتْ مِنْ وُجُوهِهِمْ شَوَتْ وُجُوهَهُمْ فَإِذَا دَخَلَتْ بُطُونَهُمْ قَطَّعَتْ مَا فِي بُطُونِهِمْ..." (الترمذي)  

Prenosi Ebu Ed-Derda’, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:"Stanovnike Vatre će zadesiti velika glad, koja će biti ravna kazni u kojoj se nalaze, pa će tražiti (vodu) i biće im dat “dari'” koji ne goji, niti glad ublažava. Zatim će tražiti drugu hranu pa će im se dati “gislin”, trnje koje zastaje u grlu. Onda će se sjetiti da, kada su bili na dunjaluku, ako bi se udavili to bi rješavali gutljajem vode, pa će tražiti piće. Tada će im se donijet na željeznim kukama hamim (ključala voda). Kada se to piće samo približi njihovim licima od njegove vrućine će se lica ispeći, a kada uđe u  njihove utrobe pokidaće sve u njihovim stomacima..." (Tirmizija)

Allah, dželle še’nuhu, je u džehennemu pripremio i druge vrste kažnjavanja stanovnika vatre, kao: penjanjenanajvišeuzvišice džehennemaipadanjesanjih naglavačke nadnodžehennema, unakazivanje njihovih lica i bacanje naglavačke, okivanjeulanceiokove, ispadanje utroba i jezika i njihovo vučenje za sobom, prženje koža i zamjena drugim kožama, kako bi patnja bila stalna, udaranje željeznimmaljevima, bićemeđunjimaonihkoji ćebitibačeniutijesanprostortakoda ćemislitidaudžehennemu nema nikoga osimnjih, međunjima ćebitionih čijismrad ćeuznemiravatiostaledžehennemlijei biće mnoge drugevrstepatnje.

Braćo i sestre, izvršavajmo sve  naše islamske obaveze, čuvajmo se harama i mekruha i natječimo se u dobru, kako bi bili spašeni džehennemske vatre i kako bi Allahovom milošću bili uvedeni u džennet!

MolimAllaha, dželle še’nuhu, danasučvrstinaputuislama, daobespravljeneljude, aposebnonašubraćuuPalestinispasizulumazulumćaraidaimskorupobjedu, dase smiluje našim umrlim roditeljima i precima, da našudjecuipotomkeučiniradostimanašihočijuisrcaiprvacimaummeta, da nam na Sudnjem danu oprosti grijehe, sakrije naše sramote, ukabuli dobra djela, sačuva džehennemske vatre idanasuobećanimdžennetimaobradujedruštvomposlanika, iskrenih, šehidaidobrihljudi!

وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner