Thu06172021

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Kineski muslimani otkrili Ameriku, a ne Columbo

Kineski muslimani otkrili Ameriku, a ne Columbo

Bivši član britanske kraljevske mornarice i istraživač Gavin Menzies tvrdi da Ameriku nije otkrio Christopher Columbo, već kineski mornar Zeng Hi, koji je bio musliman.
Menzies tvrdi da je priča o Columbovom otkriću Amerike fantazija i bajka, a da u prilog tome govori nedavno pronađena kopija kineske mape stare više od šest stoljeća. Britanski istraživač je ovo pitanje detaljno obradio u knjizi "1421. - Godina kada su Kinezi otkrili Ameriku".

On je protekle dvije decenije uložio velika sredstva i angažirao brojne stručnjake na dokazivanju teze da Colombo nije otkrio Ameriku, ali zvanična naučna zajednica još nije priznala njegove tvrdnje.

Uporedo s tim, on kaže da je veličanstvena flota kineskih brodova, pod komandom Zenga,  plovila širom kontinenta Južne Amerike i to 100 godina prije nego što je Ferdinand Megelan proglašen prvim koji je to učinio. Dodaje i da DNK dokazi ukazuju na podudarnost markera kineske i indijanske rase.

O tome da su kineski mornari plovili u Ameriku prije Columba govori i knjiga koja datira iz tog vremena, a u kojoj se navode flora i fauna karakteristične isključivo za područje Sjeverne Amerike.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na nedavnom Samitu muslimanskih vjerskih lidera Latinske Amerike podsjetio na Menziesovo istraživanje i pokrenuo rasprave o tom pitanju na višem nivou.

Podsjetivši da je i Columbo u svojim memoarima pisao da je na obalama Kube na vrhu brda postojala džamija, Erdogan je kazao da bi bilo lijepo da se ona tamo ponovo podigne.

"O tome ću razgovarati sa zvaničnicima Kube. Dovoljno je samo da nam to odobre. Prije Columbovog otkrića, islam se proširio tim kontinentom", kazao je Erdogan.
Izvor (Anadolija)