Sat07202019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Aden, grad star koliko i ljudska povijest

Aden, grad star koliko i ljudska povijest

Tragedija Adena jednaka je tragediji kojoj su izložene svi drevni gradovi ovog prostora, od Tripolija do Bagdada, Mosula, Aleppa, Homsa do Falluje. Ovo je rat na ulicama jedne od kolijevke čovječanstva i naše kolektivne povijesti.

Nije dovoljno znati samo gdje je Aden, valja znati i što je Aden.

Riječ je o gradu u kojem živi oko 800,000 stanovnika. Njegova prirodna luka, jedna od važnijih u ovom dijelu svijeta, leži u krateru usnulog vulkana koji danas formira poluotok.

Ova luka korištena je još u davninama, dok je na ovom prostoru - od 5. do 7. stoljeća prije naše ere - postojala kraljevina Awsan, nekoć najmoćnija od brojnih manjih kraljevina na prostoru južne Arabije.

Lokalna legenda kaže kako je Aden grad star koliko i ljudska povijest. Također je zanimljivo istaknuti kako neki vjeruju kako je upravo Aden grad u kojem su pokopani Kain i Abel - sinovi Adama i Eve, prema Knjizi Postanka iz Starog zavjeta.

Luka Aden prigodno spaja rutu između Indije i Europe što znači da su ga mnogi htjeli posjedovati kroz povijest. Naziv grada dolazi od starogrčkog Eudaemon što znači "prosperitetan". Još od vremena prije naše ere grad je bio ključna točka u trgovini Crvenim morem.

Aden se nalazio pod kontrolom Egipćana od 3. stoljeća prije naše ere pa sve do 24. godine prije naše ere kada postaje rimska kolonija. Zatim dolazi pod vlast Etiopljana, a kasnije Perzije.

Značaj luke razvijao se kroz stoljeća. Prema povijesnim zapisima, u 10-om stoljeću grad su još većinom naseljavali Perzijanci.

Od 1513. do 1538. Aden se nalazi pod okupacijom Portugalaca, a zatim vlast preuzima Otomansko carstvo koje će vladati gradom sve do 1645. Nakon otomanske vlasti na ovom prostoru uspostavlja se sultanat Lahej koji će kasnije pak prepustiti Aden britanskim kolonizatorima. Tj. Britanci su samo došli i zauzeli ga, a sultanat ga ni nije imao čime braniti. 

Bilo je to jutro 19. siječnja 1839. - britanski marinci su se iskrcali u grad i zauzeli ga. Aden im je bio od velike važnosti pošto se nalazio na jednakoj udaljenosti od britanskih teritorija - Mumbaija, Zanzibara i Sueskog kanala (koji će biti prokopan 1869., ali Britanci su već tada imali plan za otvaranje Sueza, a zato su i znali da će im Aden biti o iznimne važnosti).

Aden je bio važna luka i ranije, no pod britanskom vlašću pretvara se u jednu od najvažnijih luka na svijetu, a iznimno je bio važan i za opskrbu brodova gorivom (ugljenom) na putu iz Europe prema Indiji. 

Aden će ostati pod britanskom okupacijom sve do 1967. Nekoliko godina ranije buknula je prva velika pobuna - 10. prosinca 1963. krenula je tzv. "Adenska kriza", konkretan izazov britanskoj okupaciji od strane lokalnog stanovništva koje je, bez sumnje, bilo pod utjecajem pan-arapskog nacionalizma kojeg je regiji predstavio egipatski predsjednik Nasser. Tog dana granata je bačena na britanske dužnosnike na prostoru adenske zračne luke. Sukobi su eskalirali 1967. i to je privelo kraju britansku okupaciju Adena koja je trajala više od 100 godina, od 1839. 

30. studenog 1967. britanske snage se povlače, a stvara se nezavisna Narodna Republika Južni Jemen s Adenom kao glavnim gradom. Na vlast je došla marksistička struja pobunjenika protiv britanske okupacije te su do 1970. preuzeli kompletnu vlast, a sve političke stranke su stopljene u jednu, Jemensku Socijalističku Partiju.

Južni Jemen bio je socijalistička država te kao takva imao je bliske odnose sa SSSR-om, Kinom, Kubom, Istočnom Njemačkom i drugima. Očekivano, sovjetske pomorske snage tih godina bile su dobrodošle u Adenu.

20 godina kasnije došlo je do ujedinjenja Sjevernog (koji je bio naklonjen Zapadnim silama u vrijeme Hladnog rata) i Južnog Jemena te je Aden tada izgubio status glavnog grada, a glavni grad postaje Sanaa.

Već 29. prosinca 1992. Al-Qaeda izvodi svoj prvi teroristički napad u Adenu - bombaški napad izveden je na hotel Gold Mohur gdje su često boravili američki vojnici na putu prema Somaliji gdje su tada tamo sudjelovali u vojnoj operaciji.

Može li Aden još jednom postati glavni grad, odnosno može li ponovno doći do odvajanja Južnog Jemena? Tzv. "Južni Pokret" aktivan je u Adenu još od 2007. te zagovara odcjepljenje. Razloga je više, ali jedan od glavnih je taj da je južni dio Jemena daleko bogatiji naftom i drugim prirodnim bogatstvima od sjevernog dijela.

Aktualni sukobi u gradu vode se primarno između Houthi pobunjenika i lokalnih naoružanih skupina, od kojih se mnoge zalažu za odvajanje Južnog Jemena. Hadijevi lojalisti više ni nisu bitan faktor u Bitci za Jemen jer su mnogi odustali od borbe kada je njihov predsjednik pobjegao iz zemlje.

Jemen je stoga danas na rubu novog krvavog građanskog rata u kojeg su se već upleli vanjski akteri. Tko će kontrolirati Aden - to je pitanje postalo još jednom aktualnost na stranicama povijesti, po tko zna koji put u zadnjih nekoliko tisuća godina. Rješenje je jasno - Jemenu hitno treba federalizam, a ne pobjednici i gubitnici, to je jedini način da se prestane s pretvaranjem gradova naše povijesti u gradove-duhove.

izvor: www.advance.hr