Wed07172019

Last updateTue, 16 Jul 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Genocid nad Bošnjacima Srebrenice; Sigurne zone UN-a, jula 1995.

Genocid nad Bošnjacima Srebrenice; Sigurne zone UN-a, jula 1995.

Za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (1991.-1995.), pored zločina protiv mira i sigurnosti čovječanstva, na okupiranim područjima i op­sjednutim gradovima izvršeni su brojni zločini nad civilnim stanovništvom, uključujući i geno­cid nad Bošnjacima.O tim zločinima, posebno u dolinama rijeka Drina, Neretva, Sana i Lašva te u Bosan­skoj posavini, pored brojnih dokumenata, po­dataka, izjava, informacija, saznanja i drugih dokaza, svjedoči i veliki broj likvidiranih i pro­tjeranih žrtava.

Velikosrpski agresor je u i oko Srebrenice jula 1995., uz učešće srpskih kolaboracioni­stičkih oružanih formacija iz Bosne i Hercegovine, u toku jedne sedmice likvidirao i zatrpao u masovne grobnice na hiljade zarobljenih Bošnjaka; na stotine živih zakopao; muškarce, žene i dječake sakatio i klao; djecu ubijao pred očima majki; natjerao djeda da pojede džigericu svoga unuka; silovao žene i djevojke; deportirao oko 30.000 ljudi, uglavnom žene i djecu, priredio scene dostojne Danteovog Pakla. O tome postoje brojni dokazi, među kojima i masovne grobnice, koje je pokrila trava, a zvijeri raznijele kosti. To su, prema ICTY-­u“scene iz pakla, napisane na najmračnijim stranicama ljudske historije”.

Kompletan tekst možete downloadovati ovdje