Wed09232020

Last updateThu, 17 Sep 2020 8am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Ashab EBU UBEJDA IBN EL-DŽERRAH

Ashab EBU UBEJDA IBN EL-DŽERRAH

Tko je čovjek koga je Alejhis-selam uzeo za ruku i rekao: “Svaki narod ima svoga povjerenika, a povjerenik muslimanskog ummeta je Ubejda ibn el-Džerrah.” Tko je čovjek koga je Mu-hammed alejhis-selam poslao na čelu muslimanske vojske kao ispomoć Amru ibnul Asu, u čijoj je jedinici bilo i takvih ashaba kao što su Ebu Bekr i Omer radijallahu-anhu To je ashab koji je prvi dobio službenu titulu Zapovjednik zapovjednika (Emirul-umera’).

To je čovjek za koga je halifa Omer ibnul Hattab, radijallahu-anhu, na samrti rekao: “Da je živ, Ubejdu bih bez razmišljanja preporučio za svoga nasljednika. Ako bi me Allah upitao zašto sam tako postupio rekao bih, zato jer je on Allahov povjerenik i povjerenik njegova Poslanika.”
Njegovo je pravo ime Amir bin Abdullah ibn Džerrah, ali u povijesti islama poznat kao Ubejda ibn el-Džerrah. Na islam je prešao u Mekki, pred Ebu Bekrom es-Siddikom radijallahu-anhu prije nego je Alejhis-selam preselio u svoj dom Darul-erkam. Zbog prijetnji kurejških pogana, iselio je u Abesiniju s drugom skupinom muslimana. Iz Abesinije se vratio prije drugih mu-hadžira, nakon hidžre Božjega poslanika i bio učesnik na Bedru i drugim bitkama u obrani islama. Nakon smrti Muhammeda alejhis-selam obavljao je vrlo važne dužnosti, a za vrijeme Ebu Bekra, nastavio kao i za vrijeme halife Omera. Mahom su njegove obveze bile vojne naravi, jer je bio neustrašiv borac, vrstan zapovjednik i čovjek od najvećeg povjerenja. Zato mu je Muhammed alejhis-selam i dao naziv Povjerenika islamskog ummeta.

Za vrijeme bitke na Uhudu, Ebu Ubejda je dobio zadatak da bude stalno uz Božjega poslanika i da ga štiti od eventualnih zavjera i iznenadnih napada pogana. Iako je Poslanik u bici bio teško ranjen u dva navrata, Ubejda mu je spasio život zahvaljujući svojoj snalažljivosti i požrtvovanosti. Kada je halifa Omer, prije bitke s Bizanticima na Jermuku, donio odluku da zamijeni glavnog zapovjednika muslimanske vojske Halida ibn el-Velida s Ubejdom i u tom smislu poslao mu pismo kojim ga imenuje zapovjednikom, a Halida smjenjuje, Ubejda je zatajio pismo kako ne bi omeo pripreme muslimanske vojske za bitku. Po završetku bitke Halid je doznao za svoju smjenu, uputio se prema Ubejdi s pitanjem: “Zbog čega me nisi izvijestio o smjeni kada ti je pismo stiglo.” Odgovor Ubejde je bio: “Zato da te ne ometam u pripremama za bitku. Ja ne želim ovozemnu vlast, niti ovo radim zbog materijalne koristi. Ja i ti smo braća zbog Allaha.”

Kada je Ubejda postao zapovjednik najbrojnije muslimanske vojske do tada, i kada je pod svojom komandom imao mnogobrojne iskusne i znamenite borce i zapovjednike, povjesničari su zapisali da ga se nije moglo razlikovati od običnog vojnika. Sve što je vojska radila i on je radio. Kada je halifa Omer posjetio Šam, upitao je: “Gdje mi je brat?” Pitali su ga tko je taj, a on im je odgovorio: “Povjerenik našeg ummeta.” Kada je Ebu Ubejda stigao pred halifu, izgrlili su se, a potom ga je Ubejda poveo u svoj dom, u kome halifa nije našao nikakvog namještaja, osim prostirke za sjedenje i spavanje. Dok je halifa ležao na samrtnoj postelji i borio se za život, stigla mu je vijest da je poginuo Ubejda u borbi s neprijateljem. Nazočni su primijetili njegove suzne oči. Onda je potiho rekao: “Volio bih u ovoj sobi vidjeti puno ljudi poput Ubejda.”


Ševko OMERBAŠIĆ

BILTEN MIZ Zagreb br.164, str.46.