Sat12072019

Last updateThu, 28 Nov 2019 1pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Sarajevo: Naučni skup o Hasanu Kafiji Pruščaku

Sarajevo: Naučni skup o Hasanu Kafiji Pruščaku

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci (Velika sala)  u Sarajevu, danas, 11. novembra 2015., u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice, održan je naučni skup pod naslovom „400 godina djela Hasana Kjafije Puščaka“ na kojem je učešće uzeo veliki broj istaknutih alima i drugih naučnih radnika. Ova manifestacija imala je nekoliko segmenata.

Prvo je u 11 sati,  upriličeno otvaranje izložbe Pruščakovih djela koja se u vidu rukopisa čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.Izloženo je Kafijinih 14 naslova, a prvi put su uključene i do sada nepoznate četiri fetve koje je Kafija izdao u svojstvu muftije i kadije.

 

- Rukopisi su poredani hronološki onako kako su nastajali iz pera Hasana Kafije, koliko je to bilo moguće, s obzirom na to da je on djela pisao najprije kao koncept, radivši kasnije konačne verzije ili komentare - kazao je autor izložbe Osman Lavić.

 

Prilikom odabira obimnog materijala Hasana Kafije, Lavić je nastojao javnosti predstaviti prijepise Kafijinih djela iz različitih perioda, počevši od autografa Medžmu'e, zatim djela koja su prepisali njegovi učenici, ali i prepise nastale u 17., 18., i 19 stoljeću u Travniku.

 

- Ovom izložbom pokušali smo predstaviti dio njegovog intelektualnog stvaralaštva, doprinosa nauci, kulturi i društvu, jer je Kafija bio vrstan analitičar prilika u osmanskom društvu krajem 16. i početkom 17. stoljeća i prvi je intelektualac koji je uočio simptome krize što je zahvatala Osmansko carstvo i bez ustezanja u svojim djelima hrabro ukazivao na njih, a intelektualnom angažiranošću nudio moguća rješenja - kazao je Lavić.

 

Program je nastavljen poklanjanjem hatma dove pred dušu Hasana Kjafije Pruščaka u Begovoj džamiji koju su proučili učenici Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika. Poslije podne namaza uslijedili su pozdravni govori visokih zvanica. Obratili su se: Akademik Enes Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice koji je između ostalog kazao:

- Već 400 godina medrese u BiH imaju Pruščakovu tradiciju u islamskim naukama koja se osvježavala, modernizirala, ali kako je on ustanovio programe i planove vjerskih predmeta, glavne dionice su i dalje ostale uz tu osavremenjenu i moderniziranu formu.-

Ukazao je na to da je prigodnim izdanjem pod naslovom "Hasan Kafi Pruščak" koje je  objavio Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u saradnji s "El-Kalemom", izdavačkim centrom Rijaseta Islamske zajednice u BiH,  prvi put u BiH ovom manifestacijom njegova djela, prevedena na engleskom, francuskom, njemačkom, mađarskom, objavljuju, a također je tu i transliteracija njegova djela „Temelji mudrosti u uređenju svijeta“ na latinici, na turski jezik,.

- Sretni smo da danas ovu 400.godišnjicu djela Hasana Kafije Pruščaka možemo ovako da obilježimo. On je kritički mislilac a njegovo djelo „Temelji mudrosti u uređenju svijeta“ su jedna kritika neefikasnosti, nepotizma, korupcije u državi, tako da se mnoge dionice vrlo aktualno mogu čitati i danas – naglasio je Karić. Pojašnjava da je u ovom djelu Pruščak govorio o mentalitetu državnih službenika, državne administracije u tom vremenu, koji su bili inertni, impotentni, nezainteresirani da donesu boljitak svojim podanicima, a danas su svuda podanici proglašeni u građanima, Pruščak se u tom pogledu može čitati i danas.

Nakon obraćanja akademika Karića obratila se dr. Elvira Dilberović, federalna ministrica obrazovanja i nauke koja je kazala:

– Danas zaista treba biti svima izuzetna odgovornost govoriti o Pruščaku, vrhunskom intelektualcu, jer su njegov rad i djelovanje ostavili ogroman doprinos u oblasti nauke, kulture i tradicije. Činjenica da su njegovi originalni rukopisi danas u bibliotekama Beča, Berlina, Bratislave, Istanbula, Pariza, Leipziga, Kaira, Dresdena kao i u SAD-u dovoljno govori o potrebi ovog naučnog skupa koji čini centralni dio današnje manifestacije. Izdavanje knjige o Hasanu Kafiji Pruščaku je neophodno pisano svjedočanstvo koje govori o bogatstvu naučne, historijske, intelektualne, ali i kulturne baštine koju mi posjedujemo – 

Nakon ministrice  obratio se dr. Muharem Avdispahić, rektor Univerziteta u Sarajevu,  dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, dr. Adnan Kadrić, direktor Orijentalnog instituta u Sarajevu, dr. Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je  pored ostalog kazao da je djelo Hasana Kafije Pruščaka od iznimno velikog značaja za BiH, ali i za evropski kontekst i islamsku tradiciju općenito, te da su u njegovim djelima „sami temelji naše političke i religijske misli“ - To su vrela iz kojih izvire naša bosanska islamska tradicija, njegov naučni opus obuhvata široki spektar naučnih disciplina. Bio je alim, muderris, državni službenik, politički analitičar i kritičar koji je svojim radom stekao mjesto u samom vrhu osmanslijskog intelektualnih krugova– istakao je Kavazović. Reis Kavazović je izrazio nadu da će Pruščakova djela, misao,duhovna i intelektualna stremljenja biti inspiracija ovovremenoj inteligenciji da slijedi njegov primjer.

Nakon ovih obraćanja hafiz dr. Elvir Duranović predstavio je interaktivnu prezentaciju o životu i djelu Hasana Kafije koja je biti online dostupna široj javnosti. Hafiz je iskazao nadu da će profesori vjeronauke, historije, demokratije i sociologije odvojiti vremena na svojim časovima i sa učenicima tematizirati Hasana Kafiju i pogledati prezentaciju.“ Nakon predstavljanja ove prezentacije uslijedila je:

Promocija knjige Temelji mudrosti o uređenju svijeta

U prvoj sesiji interaktivne prezentacije Pruščakovih djela promovirana je knjiga Temelji mudrosti o uređenju svijeta. 

Donosimo imena učesnika interaktivne prezentacije Hasan Kjafija Pruščak i naslove njihovih radova koji govore o Hasanu Kjafiji Pruščaku:

Akademik Enes Karić - Hasan Kafija Pruščak nakon 400 godina,dr. Murteza Bedir - Turkish manuscipts of Hasan Kafi Al-Akhisari,dr. Hilmo Neimarlija - Klasičnost i modernost političke misli Hasana Kafije Pruščaka,dr. Esad Zgodić - Recepcija političke misli Hasana Kafije Pruščaka,dr. Elvir Duranović  - Djela Hasana Kafije Pruščaka i recepcija njegovih djela,dr. Fazileta Hafizović -Akhisar u vrijeme Hasana Kafije,dr. Omer Nakičević - Iz ružičnjaka misli Hasana Kafije Pruščaka:Elementi koji štete društvu – nužnost konsultovanja,

Ismet Bušatlić - Komparativna studija djelā Temelji mudrosti o uređenju svijeta Kafije i Crkvene države Marka Antonija de Dominisa, mr. Muharem Omerdić -Ehli sunnet i frakcionaštvo kod muslimana u mišljenju Hasan Kafije Pruščaka, dr. Zuhdija Adilović  - Akaidska misao Hasana Kafije Pruščaka na primjeru djela: “Cvjetovi bašči u komentaru Džennetskih bašči”, dr. Nusret Isanović - Elementi političke filozofije u djelima Hasana Kafije Pruščaka,dr. Jusuf Ramić - Izvori Pruščakove stilistike Sekkaki – Qazvini – Pruščak, dr. Munir Mujić - Pruščakova djela iz arapske stilistike kao spomenik međuprožimanja znanosti u klasičnoj islamskoj kulturi, dr. Džemal Latić -

Teorija ehl-i sunneta ve-l-džema’ata u Kafijevom opusu,hfz. dr. Kenan Musić -Sunnet u djelima Hasana Kafije Pruščaka,dr. Almir Fatić - Opći pogled na opus Hasana Kafije Pruščaka, mr. Muhamed Fazlović - Hasan K. Pruščakov Usul al-hikam fi nizam al-alam i Niccolo Machijavellijev.

Moderatori su bilii dr. Zehra Alispahić i dr. Ahmed Zildžić.

Ispred Medžlisa Islamske zajednice Konjic ovoj manifestaicji prisustvovao je Esad Bajić. Knjiga 400 godina djela Hasana Kafije Pruščaka, štampana ovim povodom, obogatila je knjižni fond biblioteke Medžlisa IZ-e Konjic.