Wed01272021

Last updateWed, 27 Jan 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI O UČENJU HATMI

O UČENJU HATMI

Učenje hatmi
Avdo Mušinović iz Glavatičeva piše: Molim da mi odgovorite putem Glasnika na slijedeća pitanja.

1. U vezi učenja hatmi svidio mi se je način učenja koji zagovara naš imam Salih ef. Ćesir. On kaže učit ćemo hatme, ali ne na dosadašnji način, nego neka uči svaki džematlija, koji zna da uči Kur’an. Zatim ćemo zakazati hatme dovu svakih 2 ili 3 mjeseca za sve proučene hatme i to na taj način što će učači svoj trud oko učenja halaliti džematlijama koji toga dana dadu ili pošalju prilog za potrebe Islamske zajednice. Učači halaljuju svoj trud oko učenja svima, zato da bi svaki džematlija sa proučenom hatmom mogao spomenuti svoga umrloga kao da je sam učio hatmu. Učači znaju da se sevab od proučenih hatmi koje bi oni poklonili svojim umrlim, neće umanjiti, ako iste hatme sve džematlije poklanjaju svojim umrlim. Oni za svoj trud ne traže ovosvjetske nagrade, nego i oni toga dana daju prilog prema svojim mogućnostima i osjećanjima za svojim umrlim. Prilikom učenja hatme-dove svaki džematlija, izgovarajući Amin, zamišlja svoga umrloga i za njega traži šefaat. U našem mjestu je narod navikao učiti hatme umrlim, a ovo je način na koji se podstrekava učenje Kur’ana. Objasnite stav Šeriata prema ovakvom učenju Kur’ana umrlima.

ODGOVOR:

Način učenja Kur’ana umrlim kojeg zagovara imam iz Glavatičeva Salih ef. Ćesir, sasvim je ispravan i u duhu islamskih propisa. Ovu praksu treba podržati. Mišljenja smo da bi je trebali i drugi prihvatiti. Ona nesumnjivo garantira najveću nagradu (sevab) umrlom. Zasigurno, sevab je dvostruk: od učenja Kur’ana i od pomoći Islamskoj zajednici. Ukoliko se ta pomoć namijeni i dade u neko trajnije djelo, kao što je Islamski fakultet ili Gazi Husrevbegova medresa, sevab će, isto tako, leći trajno.

Mi odavno zagovaramo ovakav način sjećanja svojih umrlih. Ne bismo željeli da ovdje ponavljamo ono što smo već bezbroj puta rekli i napisali. Muhammed, a.s. je sasvim jasno i određeno objasnio kakva djela i kakav način sjećanja mogu koristiti umrlom. Tu nema nikakve dvojbe.

Ohrabrujuće je što se može ustanoviti, da nije baš mali broj onih koji počinju pravilno shvaćati odnos prema umrlim. Ima dobar broj džematlija koji se već preorijentišu na dobra djela koja čine za umrloga.

Svakako bi se u ovom pogledu išlo mnogo brže da nisu po srijedi materijalni interesi. Učenje Kur'ana za novac postalo je unosno zanimanje. Otuda otpori i poteškoće na putu prelaska na drugi način sjećanja za umrle.

Ipak se kreće. Naše džematlije imaju zdrava rasuđivanja. Brzo shvaćaju i prihvaćaju sve što u sebi ima logike, što je opravdano i u duhu islamskih propisa.

U tom pogledu može da posluži kao veoma dobar primjer džemat Glavatičevo sa svojim vrijednim imamom. Moramo im ovom prilikom izraziti puno priznanje. Istodobno bismo iskreno zaželjeli da i drugi džemati pođu njihovim putem i ugledaju se u primjer Glavatičeva.

GLASNIK VIS-a, Pitanja i odgvori, godina XXXVIII 1975, br. 9-10