Sun11292020

Last updateTue, 17 Nov 2020 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Ljutnja najboljeg među nama

Ljutnja najboljeg među nama

Ljutnja najboljeg među nama

Kratak pregled teksta mr. Vojić Fahrudina, objavljenog u Glasniku/septembar - oktobar 2017.

Emocije, kao neposredno izražena reakcija na određene pojave i stanja, mogu se shvatati kao najiskreniji odnos pojedinca prema onome što se deževa u društvu koje ga okružuje. Muhammeda a.s. kroz vjerodostojno prenešene opise dpživljavamo kao uzornog pojedinca. U tom smislu, primjeri koji govore o pojavama zbog kojih se on ljutio, trebaju pouka o negativnim ljudskim praksama kojih bismo se trebali kloniti.

Mr. Vojić navodi nekoliko slučajeva - hadisa koje je Muhammed a.s. izgovorio kao reakciju na određene pojave:

1. Otežavanje vjere:

"O ljudi, zaista među vama ima onih koji razgone džemat. Ko od vas bude imam ljudima, neka bude umjeren u učenju Kur'ana, jer zaista iza vas ima slabih, starih i ljudi sa problemima." (Buhari)

2. Kodeks ponašanja u džamiji:

Poslanik a.s.je jednom prilikom vidio mrlju od sluzi kada je bio u džamiji i okretao se prema kibli. Uznemirio se u tom trenutku što se jasno moglo vidjeti na njegovom licu. Potrljao je to rukom i rekao: "Kada neko od vas stane da klanja namaz, on se obraća Gospodaru koji zaista stoji između njega i kible. Zato neka niko od vas ne pljuje u pravcu kible, ako baš mora neka to učini na lijevu i desnu stranu". Zatim je uzeo rub svoje odjeće i pljunuo na njega, a zatim je preklopio i rekao: "Ili neka uradi ovako kao što sam ja uradio." (Buhari)

3. Pretjerano zapitkivanje

U hadisu se spominje da je vršena raspodjela ratnog plijena među ljudima, a jedan čovjek je optužio Allahovog Poslanika a.s., da nije pravedan u toj raspodjelikazavši mu: "O Muhammede, dijeli pravedno!" Čuvši to, Poslanik a.s., rasrdio se, ali nije grubo reagovao, niti ga kaznio, iako je imao razloga; jer je ovaj minimizirao poslaničku pravednost. Sve što je rekao bilo je: "Allah se smilovao Musau a.s., on je bio još više iznemiravan, pa je osaburio. (Buhari)

4. Uznemiravanje nemuslimana

Nakon što je jedan od ashaba ošamario Jevreja, jer smatrao uvredom na Muhammeda a.s. njegovu zakletvu: "Tako mi Onog koji je Musaa odabrao među svim ljudima", Poslanik a.s. se rasrdio do te mjere da se to uočilo na njegovom licu i rekao: Nemojte praviti razlike među Allahovim vjerovjesnicima. Jer kad se puhne u sur, past će onesviješteno sve što je na nebesima i na Zemlji, osim onog koga Allah htjedne (izostaviti). Zatim će se ponovo puhnuti i ja ću biti uz onog koji je bio onesviješten onaj dan na Turu ili će biti proživljen prije mene" (Buhari)

 

izvor: www.pereporod.com