Wed01262022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Ne zaboravi da si rob Božiji

Ne zaboravi da si rob Božiji

mekka kaba

Upitan od meleka Džibrila šta je to Ihsan, Božiji poslanik Muhammed, neka je na njega mir  i blagoslov Božiji je rekao: ,, Ihsan je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe, zaista, vidi.”

Biti i do kraja života ostati -Abdullah- Božiji rob-zadaća je vjernika. Zvanja i privilegije na Zemlji stečeni kod vjernika ne mjenjaju njegovu robovsku prirodu u odnosu na dragog Boga.

Kada su Šejha Ebu-Taliba začuđeno upitali kako se nije uzoholio unatoč tolike ljubavi i poštovanja koju mu ukazuju njegovi učenici, on je smireno odgovorio: “Jeste li vidjeli Hadžeru-l-esved u Kabi? Jesu li njega ljubili  pejgamberi, ashabi, šejhovi? Je li postao nešto drugo osim kamen?”

Žudiš li iskreno za džennetskim perivojima, želiš li biti u društvu Allahovih miljenika i štićenika, ne odmeći se od svoje prirode u kojoj te Svevišnji stvara i na kraju ponovo Sebi vraća: ,, A ti, o dušo smirena, vrati se svom Gospodaru zadovoljna, a i On s tobom zadovoljan, pa uđi među robove moje, i uđi u džennet moj. (El-Fedžr 27-30)