Wed01262022

Last updateFri, 11 Jun 2021 3pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi ODABRANI TEKSTOVI Poklon džematlijama: Ramazan publikacija

Poklon džematlijama: Ramazan publikacija

25 04 2020 01 ramazan brosuraOvaj ramazan počet ćemo bez punog okrilja džamija, gdje smo navikli tih dana i noći biti dio džematskih namaza, teravija, mukabela, zikrova, mevluda i druženja. Džemata u tom smislu nećemo imati, ali to ne znači da džemata nema. Duh našeg džemata vidjet ćemo, ako Bog da, u spremnosti svih nas da kao džemat i zajednica budemo uz one koji su okrilje i sklonište tražili uz džemat – one iskušane imetkom, bolešću ili nekom drugom dunjalučkom potrebom. Nije ovo vrijeme u kojem trebamo biti fokusirani samo na sebe. Ovo je vrijeme u kojem smo još više pozvani pogledati na one koji trebaju pomoć – jetime, mazlume, one savladane bolešću, starošću ili one savladane dugovima, putnike, nevoljnike i siromahe. Brinuti o njima je dio islama. Ako dozvolimo da strah od teških vremena otvrdne naša srca prema onima koji trebaju pomoć i ne pokažemo dobročinstvo, zar se možemo nadati milosti koju želimo od Dobročinitelja, Milostivog?! Nemojmo dozvoliti da zaboravimo Njegovo obećanje koje je dao u 272. ajetu sure El-Bekare: (...) Šta od dobra podijelite – za sebe podijelili ste. I štagod podijelite neka u ime sticanja Allahove naklonosti bude! I sve što od dobra podijelite vratit će vam se, i nepravda vam učinjena biti neće. Naš spas je u tome da se i u ovakvim vremenima potrudimo u sebi osvijetliti i Bogu pokazati ono najbolje u nama – strpljivost, ustrajnost i dobročinstvo. S obzirom na specifičnu situaciju, u kojoj će džematlije vjerovatno većinu vremena dočekati u svom domu, Islamska zajednica u BiH priredila je poklon džematlijama koje će na terenu distribuirati medžlisi i imami. Riječ je o knjizi koja će biti dodatak njihovoj kućnoj biblioteci i jedna od onih kojoj će se vraćati u duhovnom putovanju koje nude ramazanski dani.

Izdavač knjige je Media centar Islamske zajednice, a priređivač redakcija Preporoda, koja je za ovu priliku priredila radove naših istaknutih alima i imama, a u njoj će čitaoci moći pronaći i izbor iz dova, zikrova te edukativni sadržaj za lično usavršavanje.

Uz dovu Allahu, dž.š. da nam ramazan učini rahmetom (milošću), magfiretom (oprostom) i selametom (sâmim spasom) – želimo vam mubarek nastupajući ramazan!

Boršuru možete

preuzeti klikom ovdje, kao skeniranjem priloženog qrkoda Vašim mobilnim uređajem.

Sadržaj

Uvodna riječ7

Naše vrijeme: sadašnje i prošlo9O

ramazanu i postu12

Propisi o postu15

Blagoslov ramazanskog vremena23

Bedr je ogledalo svakog muslimana25

Lejletu-l-kadr – svetošću kondenzirano vrijeme29

Vrijednosti ibadeta u ramazanu32

Ramazan hoće da gledamo dušom36

Mukabela39

Socijalna pravda Kur’āna – zaštititi slabe i obuzdati moćne 76

Kur’anski Džennet85

Etički aspekti namaza89

Ramazan je naš Furkan94

Zekat i sadekatu-l-fitr 99

Sabur i zahvalnost u iskušenjima104

Dova je milost i poklon Gospodara svjetova 108

Dove111

Snaga dove116

Zahvalnost je pola vjere119

Post je štit122

Allahova lijepa imena126

Zikr130

Ramazanski bajram u islamskoj tradiciji Bošnjaka135

Mali vodič za duhovnu promjenu u ramazanu 139