Sun08182019

Last updateTue, 13 Aug 2019 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Knjige i tekstovi Prikazi knjiga Abdest i alternativna medicina

Biblioteka

Abdest i alternativna medicina

Abdest i alternativna medicina

Autor: Dr. Madzida Amir
Prijevod : Al-Ali Adelita, Nihad Omanovic
Izdavac: Bookline ; Sarajevo, BiH; oktobar 2008.
Ilustrirano?: Ne
ISBN-13: 978grabus0040
Jezik: bosanski; tvrdi uvez; 80 strana; 20 cm

 


abdest

UVOD


Islamski Vjerozakon sastoji se od zapovijedi i zabrana koje je Allah dž.š propisao svojim robovima, kako bi ih sačuvao od onoga što je loše i uveo ih u ono što je dobro.
Nema nikakve sumnje da te zapovijedi i zabrane sadržavaju snažne razloge od kojih je Allah dž.š., neke sakrio, a neke je svojim robovima učinio vidljivim. U svakom slučaju, osnova robovanja je pokoravanje Allahovim naređenjima bez pitanja za povod i razlog.
Naučna tumačenja koja se odnose na skrivene dimenzije ibadeta sigurno predstavljaju nešto što osnažuje naše vjerovanje u mudrog Zakonodavca koji nas podržava znanjem o vjeri i ovome svijetu čineći tako muslimana skladnom jedinkom koja hodi Zemljom u saglasju sa tanahnom harmonijom i uravnoteženim preplitanjem uzroka i posljedica.
Allah, dž.š., me je nadahnuo da poslije dugog i napornog školovanja koje je obuhvatalo, između ostalog, alternativnu medicinu, vjerske nauke i islamsko pravo, iskoristim ove 

znanosti za otkrivanje vela sa nekih vidova nadnaravnosti što ih u sebi nose ibadeti. Uzet ćemo za primjer abdest koji se smatra jednim od ključeva za ulazak u svijet namaza i obraćanja Znalcu skrivenoga. On pročišćuje dušu, smiruje tijelo, srcu donosi spokoj i snaži vjeru.
U rome smislu nastala je i ova knjiga, a za nadati je se da će ona poslužiti kao put ka ispravnoj vjeri. Molim Allaha, dž.š., da ovu knjigu učini korisnom za islam i muslimane. On je kadar učiniti to.


Ponizan Allahu, dž.š. MadžidaAmir

 

 

U ime Allaha Milostivog Samilosnog
Neka je hvala Allahu bezbroj puta. Zahvaljujemo Mu onako kako dolikuje Njegovoj uzvišenosti i veličanstvenosti. On nam je objavio znanje o vjeri ispravnoj i obasjao svjetlom Svojim srca dobrih robova koje je On odabrao.
I neka je salavat i selam na Božijeg Poslanika Muhameda i na njegovu porodicu i ashabe.
Allah, dž.š., nam je objavio da je sve stvorio od vode, voda je pomiješana sa zemljom pa je nastalo blato: On vas od zemlje stvara (ei-En'am, 2), pa ga je ostavio da nadolazi i postalo je ustajalo blato: I kad Gospodar tvoj reče melekima: Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog (el-Hidžr, 28). Zatim mu je Allah, dž. š., udahnuo od Svoga Duha (ruha): l kad mu dam lik i u nj udahnem dušu ... (el-Hidžr, 29).
Niko od nas nije doživio stvaranje ali svi ćemo doživjeti smrt tj. prestanak života, a prestanak nečega je suprotan njegovom stvaranju. Prvo izlazi duša, pa se tijelo osuši i postaje kao glina, zatim se pretvara u blato, pa se ispari voda iz njega i postaje zemlja. Uzvišeni je rekao: Onako kako smo stvorili tako ćemo vratiti ... (ei-Enbija', l 04).
Čovjek je stvoren od vode i zemlje, a mudrost je u tome da se čovjek vraća svome izvoru. Uslov je robu da bude čist kad stoji pred svojim Stvoriteljem, tj. da abdesti, a ako ne može da uzme tejemum.

U jeziku riječ vudu' (abdest) znači čistoća, jasnoća i blistavost.1 Abdest (vudu') u fikhu znači pranje određenih dijelova tijela,2 ali da je cilj abdesta samo čistoća, Allah ne bi propisao tejemum.

 

BLAGODATI ABDESTA - SPOLJAŠNI l UNUTRAŠNJI UTJECAJI
Abdest je ključ dženeta, i to po onome što je Boži ji poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko od vas upotpuni abdest i po završenom abdestu kaže: 'Svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha i da je Muhamed Božiji rob i poslanik'- bit će mu otvorena osmera vrata dženneta da uđe na koja hoće".3
Abdest je svjetlost na dunjaluku i ahiretu. Na ovom svijetu abdest ostavlja trag u vidu svjetlosti na licima i smirenosti u srcima, čini Čovjekov život oazom mira i izvorom čvrste vjere, a na budućem svijetu ta svjetlost će krasiti lica i noge vjernika. Ona će biti znak Poslaniku, s.a.v.s., na Sudnjem danu po kome će on prepoznati vjernike.
Neki su ashabi pitali Poslanika, s.a.v.s.,: "Kako ćeš Božiji Poslaniče prepoznati onog koji će doći poslije tebe iz tvog ummeta?" On je odgovorio ovako: 'Da li čovjek može prepoznati svog konja koji ima bijeli biljeg na čelu i bijele biljege na nogam kada se nađe među vranim konjima?' Ashabi odgovoriše: 'Naravno da može'. A Poslanik, s.a.v.s., na to reče:

'Tako će i vjernici kada budu dolazili do vrela (havd) imati svijetlo lice i noge kao trag abdesta". 4
Allah dž.š pomaže ljudima da se putem abdesta čiste od grijeha, i time ih uzdiže na viši stupanj. Zahvaljujući abdestu oni će spremnij i dočekati susret sa Allahom dž.š, kao što je rekao Božiji Poslanik, s.a.v.s.,: "Hoćete li da vam kažem čime Allah briše grijehe i uzdiže? Rekli su: Hoćemo Božiji Poslaniče. On reče: Propisnim uzimanjem abdesta, mnogobrojnim koracima do džamije, iščekivanje namaza za namazom, to je vaša borba, to je vaša borba."5 Božiji poslanik Muhamed, s.a.v.s., kazao je i: "Čistoća je pola vjere".6
Eto tako islam vodi računa o pravilnom uzimanju abdesta i podstiče time unutrašnju i vanjsku čistoću muslimana. A najbolja potvrda da islam naglašeno istrajava na duhovnoj i tjelesnoj čistoći jesu slijedeće riječi Allahovog vjerovjesnika, s.a.v.s.,: "Ko propisno uzme abdest, ode obaviti propisani namaz i obavi ga, bit će mu oprošteni grijesi" .l