Thu07092020

Last updateTue, 07 Jul 2020 12pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Medžlis IZ Konjic Vijesti i obavještenja Dešavanja u Medžlisu Mevlud za žene u Gradskoj džamiji

Medžlis IZ-e Konjic

Mevlud za žene u Gradskoj džamiji

U subotu 16. novembra 2019. godine iza podne namaza u Gardskoj džamiji u Konjicu u okviru manfiestacije Medžlisa Islamske zajednice Konjic "Merhaba, ej, naš Resule" održan je mevludski program za žene. Mevludski program su izveli mektebski hor MIZ Konjic, hor osnovne škole, vjeroučiteljice i muallime. Kao domaćin mualima Ruvejda je poselamila hanume i zažalila im dobrodošlicu na mevludski program, a na kraju programa predavanje je održala prof. Adela Hebibović. Poslije mevludskog programa žene su nastavile druženje u učionicama Grdakske džamije uz bogatu sofru koju su pripremile hanume ovog džemata.

Obraćanje prof. Adele Hebibović donosimo u cjelosti:

Najveća zahvala pripada Uzvišenom Allahu dž.š. Hvala Allahu koji nas je poživio u islamu i koji nas je učinio od onih koji se okupljaju na hairli mjestima, kao što je ova naša lijepa džamija u Konjicu. Salavat i selam šaljemo posljednjem Božijem Poslaniku Muhammedu, a.s., onome koga volimo iako ga nismo vidjeli, onoga čiji sunnet slijedimo i praktikujemo u svojim životima. Neka je salavat i selam na sve ashabe, ashabijke, naše plemenite šehide, gazije i gazijke, i sve one koji će biti na putu islama do Sudnjega dana.

Drage i poštovane hanume, naše plemenite majke, divna dječice sve Vas srdačno selamim i zahvaljujem što ste danas odlučile da svoje vrijeme provedete ovdje s nama. Hvala i našoj koordinatorici Ruvejdi na pozivu, nadam se da ću ispoštovati emanet koji mi je povjeren.

U mubarek smo mjesecu rebi'u-l-evvelu, mjesecu rođenja najplemenitijeg stvorenja koje će ikada hoditi Zemljom. Mubarek mjeseci, dani i događaji su idealna prilika za preispitivanje, za otkrivanje svojih nedostataka i potraga za načinom eliminisanja tih nedostatka. Ovi dani mevluda trebaju nam biti jedna od tih prekretnica, jedna od polaznih stanica. Mevlud znači rođenje. Mi mevlud vežemo za rođenje Poslanika Muhammeda, a.s. Mevlud treba biti da se poslanički sunnet rodi u nama, a rodit će se ukoliko obilježi naš život i ukoliko uspijemo oživjeti praksu Muhammeda, a.s., u svome životu. S obzirom da je ovo danas okupljanje za ženski dio džemata, ja ću se osvrnuti na nekoliko uloga za koje smo mi žene, majke, kćerke, snahe, svekrve zadužene. Govorit ću o konkretnim životnim situacijama kada mi mislimo i kažemo da slijedimo Muhammeda, a.s., ali u djelu to ne provodimo, a trebale bi jer nam Allah u Kur'anu poručuje: "Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu, i koji često Allaha spominje. " (El-Ahzab, 21.). Zato se nadam se će ovo današnje obraćanje možda nekome biti inspiracija za preispitivanje.

Prva relacija o kojoj ću govoriti jeste suprug i supruga. Neiscrpna tema, vječiti motiv i potreba da se o tome govori. Da li se zapitate ponekad šta je to temelj hairli braka? Da li je to ljubav, poštovanje, iskrenost ili ipak nešto drugo? Većina bi vas rekla sve što sam nabrojala, i ja bih se složila s vama, ali i dodala jednu bitnu stavku a to je povjerenje i pružanje podrške. Dešava mi se često da osobe koje su mi slobodno mogu reći samo poznanici, jer se znam veoma kratko, znači nismo prijatelji, pričaju o krupnim stvarima iz svoga braka. O stvarima koje kriju od svog supruga ili supruge, o stvarima za koje njihovi supružnici uopšte ne znaju. I onda ja ostanem bez komentara i ne znam šta da kažem, pa razmišljam u čemu je problem i dolazim do nekih zaključaka koje želim podijeliti s vama. Osobe koje žive skupa 24 sata, koje imaju djecu koju su zajedno rodili, osobe koje su godinama u braku, nemaju povjerenja jedno u drugo. To nam se ne smije desiti, ako smo to možda primjetili kod sebe, ako nam nedostaje ovaj temelj, moramo hitno poduzeti nešto na tom polju. Primjer neka nam bude naš miljenik Muhammed, s.a.v.s., kada mu dolazi melek Džibril, spušta Objavu i on odlazi, kome drugom nego li svojoj Hatidži. Onoj u koju je imao najviše povjerenja, onoj Hatidži za koju je znao da će mu pružiti podršku, da će mu biti oslonac u svemu.  Cijeli svijet složio da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena koja ga podržava, ali nisu nikada uspijevali navesti prave primjere. I kad bi uspjeli, njihovi primjeri su imali manjak inspiracije i bili puni padova; osim primjera Muhammeda, s.a.v.s., i Hatidže r.a. Zašto se u našem društvu dešava da supružnici međusobno gube povjerenje? Da li smo možda previše kritikujemo jedni druge, da li osuđujemo svaki postupak našeg muža, pa on čeka bilo koga drugog da mu se povjeri,samo ne nama? Razmislimo malo o tome,možda da pokušamo više biti samokritični a manje kritikovati ljude oko sebe, jer ni Muhammed, a.s., nije bio takav. Enes ibn Malik je Poslanika, s.a.v.s., opisao riječima: "Gotovo nikada nikoga nije sučelio s onim što dotični ne voli (tj. nije mu u lice rekao ono što mu je neprijatno)."

Druga relacija o kojoj ću više progovoriti je djeca-roditelji. Sve više je slučajeva kada naši roditelji ostaju sami, bez društva koje bi trebalo da im prave njihova djeca. Kažem bez društva jer se najčešće roditeljima obezbjedi stan, hrana, lijekovi, plaćamo im režije, ali za ono najbitnije oni bivaju uskraćeni. To je naša ljubav, pažnja, briga, topla i blaga riječ, zagrljaj. Nemojte misliti da smo ispunili dužnosti prema svojim roditeljima ako smo im platili garsonjeru, navratili im svako večer i nazvali ih svaku noć. Ovakvih slučajeva je sve više, u našim mahalama, u mahalama gdje su majke odgajale po troje, četvero pa i više djece, a sada ta djeca ne mogu odvojiti jednu sobicu za svoje roditelje.

Poslanik nas svojim primjerom uči mnogo boljem odnosu prema roditeljima. ''Božije zadovoljstvo je uz zadovoljstvo roditelja i Božija srdžba uz srdžbu roditelja.'' 

''Činite zadovoljstvo svojim roditeljima pa će i vaša djeca činiti vama.''

Za kraj ću navesti jedan slučaj koji nam može biti pouka. Naime, u jednom bosanskom gradu zbog obaveza na poslu sin je svoga oca odveo u starački dom. Njegov sin je vraćajući se iz škole posjetio djeda i upoznao se sa uslovima u kojima živi. Djed ga je zamolio da mu sljedeći put ponese deku, kako bi se mogao utopliti, jer je u domu bilo hladno, a i djed je imao slabu cirkulaciju. Otac je dječaku dao novac da mu kupi lijepu deku. Dječak je kupio dvije, pa je jednu odnijeo djedu, a drugu u njihovu kuću. Kada se vratio sa posla u kući je našao jednu deku, pa je začuđeno upitao suprugu kakva je to deka. Rekla mu je da pita svoga sina koji ju je tu ostavio. Kada ga je upitao zašto nije deku odnijeo djedu, kazao je da je jednu deku odnijeo, a da je ovu donio kući da je sačuva kad bude njega smjestio u dom da mu je odnese. Poslije ovoga djed je na svoje, ali i unukovo veliko zadovoljstvo ponovo vraćen kući.

Molim Allaha Uzvišenog da nas učini od onih koji će ovaj mubarek mjesec iskoristiti kao priliku za promjenu na bolje. Da naši odnosi u porodici budu u skladu sa sunnetom Muhammeda, a.s. Molim Dragog Allaha da nas okiti sa što više odlika našeg dragog Poslanika, s.a.v.s., i da nas udruži sa ljudima koji su Poslanika, s.a.v.s., uzeli za svoga uzora. Amin.

 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner