Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Reisu-l-ulema Kavazović u posjeti Stocu

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Reisu-l-ulema Kavazović u posjeti Stocu

„Mi na ovim prostorima dobro razumijemo na koji način trebamo biti muslimani“

Nakon održane hutbe, koja je u petak (23.8.2013.g.) bila jedinstvena u cijeloj Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema IZ u BiH mr. Husein ef. Kavazović uputio još jednom snažan apel svim muslimanima u BiH, a posebno muslimanima u južnom dijelu naše zemlje da istrajno rade na projektima humanizma i očuvanju ideje duhovnog jedinstva.

 

“Jako je važno da ostanemo prisebni i razumni ljudi, da ostanemo zajednica koja neće dozvoliti da bude pocijepana iznutra i da se na nju preslikaju sve one bolesti kojima je islamski svijet opterećen. Zajednica bosansko-hercegovačkih musliman uvijek je bila zdrava zajednica, zajednica jednog safa i naša je dužnost da je kao takvu čuvamo“, nakon održane hutbe poručio je okupljenim Stočanima reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. U direktnoj poruci Bošnjacima koji žive u ovom gradu reisu-l-ulema je posebno akcentirao nužnost jedinstva i ponosa. „Vi ste na tim temeljima našli snage i volje da se vratiti u svoj grad i da ga obnavljate. Nemojmo dozvoliti da se u naše redove unosi smutnja i pometnja. Mi na ovim prostorima dobro razumijemo kako se trebamo ponašati, na koji način se odnositi prema iskušenjima i na koji način trebamo biti muslimani“, kazao je reisu-l-ulema.

 

Nakon džume namaza reisu-l-ulema Kavazović kratko je razgovarao sa članovima novoformiranog Omladinskog kruga i drugom generacijom učača ramazanske mukabele. U prijatnom i prijateljskom razgovoru reisu-l-ulema je pohvalio i adekvatno podržao neke njihove buduće projekte koje su planirali realizirati u skorije vrijeme. Prije svega riječ je o posjeti njihovim vršnjacima u Srebrenici. Nakon susreta sa mladima reisu-l-ulema se sastao i sa članovim Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Stolac i predsjednicima džematskih odbora. Oni su reisu-l-ulemu upoznali sa tekućim aktivnostima od kojih je najzahtjevnija izgradnja Musafirhane u Stocu. Ovaj sastanka je završen na obostrano zadovoljstvo utemeljeno na istinskoj odlučnosti jačanja prijateljstva, međusobnog razumijevanja i konkretne saradnje u projektima od vitalnog značaja za funkcioniranje Islamske zajednice u ovom gradu.  U radnoj posjeti Stocu reisu-l-ulemu mr. Husein ef. Kavazovića pratio je i mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. Visoka delegacija Islamske zajednice IZ u BiH posjetila je i novoizgrađene prostorije Centra za istraživanje duhovnosti u Stocu.

 

H. Eminović

Vidi foto

 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner