Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Je li kraj podjelama, sektaškim sukobima i nestabilnosti na Bliskom Istoku

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Je li kraj podjelama, sektaškim sukobima i nestabilnosti na Bliskom Istoku

Kako prenosi portal advance pozivajući se na Arab Press, Daily Star, Time, Asharq Al-Awsat i druge izvore dva važna događaja su obilježila početak ovog mjeseca koja bi nakon dužeg vremena mogli označiti početak kraja podjela, sektaških sukoba i nestabilnosti na Bliskom Istoku i u Središnjoj Aziji. Riječ je o diplomatskim aktivnostima Irana koji ulaže sve napore kako bi se uspostavili što bolji odnosi sa svim zemljama i regiji, pa čak i sa Saudijskom Arabijom i uvođenje šestomjesečne vojne uprave u libanonskom gradu Tripoliju kojemu je prijetila opasnost da se pretvori u bojno polje između raznih frakcija, etničkih i vjerskih skupina, u prvom redu salafista i njihovih pomagača iz Sirije koji žele otvoreni sukob s Hezbollahom. 


Ova dva događaja odražavaju potrebu Iranaca, Arapa i ostalih čimbenika u regiji da stvore, ako ne prijateljski, barem partnerski odnos između različitih etničkih i vjerskih skupina, što bi u konačnici trebalo dovesti do prekida sektaških podjela i oružanih sukoba.

Na drugom mjestu, ukazuju na činjenicu kako na Bliskom Istoku raste svijest o tome da je isključivo vojnom opcijom koju je nametao zapad nemoguće uspostaviti stabilnost koja bi svima omogućila jednaka prava i prosperitet. Možda će neki smatrati da je ovo preoptimističan stav, ali ne postoji nijedna zemlja koja nije opterećena sektaškim podjelama, urušavanjem državnih granica (samim tim i teritorijalnog suvereniteta), problemom izbjeglica, velikim utjecajem Al Qaede koja se otela kontroli čak i onih koji bi je trebali nadzirati, a po mnogima je u Siriji, na zapadu Iraka i sjeveru Libanona potrebno eliminirati utjecaj salafističkih skupina kako bi se stvorili osnovni preduvjeti za stabilnost regije. 

Državni dužnosnici mnogih zemlja postaju svjesni da se radikalni naoružani islamisti ne mogu pobijediti onako kako je to nakon 11. rujna 2001. zamislio George W. Bush i nakon desetljeća 'borbe protiv terorizma' vojna opcija koju ne prati suradnja među državama se pokazala neučinkovitom. Jačanje Al Qaede i njenih ogranaka je zabilježeno svugdje gdje se pokušala iskorijeniti isključivo oružjem. Zbog toga je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif krenuo u diplomatsku ofenzivu koja ima sve karakteristike pomirbe sa susjedima i zemljama u širem okruženju. S druge strane, treba gajiti nadu da će angažman libanonske vojske dovesti do eliminacije ekstremističkih skupina na sjeveru Libanona.

Nema nikakvog jamstva da će ove inicijative dovesti do trajnog mira i stabilnosti i sigurno je da će mnogi raditi na tome da one propadnu, ali isto tako treba reći da je većina Arapa, Iranaca, Turaka i Kurda umorna od kaosa, nasilja i podjela, ta da i oni, kako za Arab Press piše Rami G. Khouri, žele mir, sigurnost, prosperitet i nacionalno jedinstvo. Iako će na prvi mah svi pomisliti kako je mir na tom trusnom području nemoguće postići, postoje naznake da bi ipak moglo doći do usaglašavanja stavova među dužnosnicima zemlja u regiji. Ukoliko sve zemlje učine svoj dio posla, a to ne učine Saudijska Arabija i Izrael, dvije zemlje koje desetljećima generiraju kaos će ostati usamljene i ukopane u rovove svoje ratnohuškačke politike i na taj način raditi u korist svoje štete.

Čitavu analizu ovih događaja možete pogledati na www.advance.hr

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner