Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Dodijeljena idžazetnama hafizu Azizu Makanu

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Dodijeljena idžazetnama hafizu Azizu Makanu

Povodom obilježavanja dvije godine rada centra za učenje Kur'ana u Mostaru hafizu Azizu Makanu dodijeljena Idžazetnama. "Idžazetnama je dokument koji ima svoj historjiski slijed preko najmeritornijih autoriteta kroz povijest sve do vjerovjesnika Muhammeda a.s.", na svečanosti je pojasnio prof. dr. Šošić, redovni profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.

Idžazetnamu hafizu Makanu uručio je njegov muhafiz kura hafiz Armin Abaza pod čijim mentorstvom je Makan, po dva rivajeta, naučio Kur'an napamet. Ova tradicija je u BiH bila uobičajena prilikom svečanosti proglašenja novog hafiza, no u bosanskohercegovačkoj historijografiji, u kojoj se mnogo toga podrazumijevalo, o ovom običaj nije se sačuvao pisani trag. Tako da se ne zna kada je posljednji put sličan dokument uručen nekom na tlu BiH.

Poslije Sarajeva, Mostar je imao najviše hafiza, a oni su obavljali razne društvene funkcije. Većina ih je obavljala imamske poslove. Međutim bilo ih je i   gradonačelnika, političara, profesora, pa čak i novinara.

Hafiz Aziz Makan rođen je u Konjicu. Završio je Karađoz-begov medresu. Želja mu je bila da prije studija zavši započeto učenje Kur'ana napamet. U svojstvu svjedoka idžazetnamu su potpisali i kura hafiz prof.dr. Dževad Šošić i mostarski muftija Seid ef. Smajkić. 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner