Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Sigurnosni luk protiv terorizma na Bliskom Istoku

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Sigurnosni luk protiv terorizma na Bliskom Istoku

Bliski Istok je po tko zna koji put poprište žestokih sukoba, oružanih ili diplomatskih, te u fazi preispitivanja odnosa zbog svega onoga što se događalo u proteklih nekoliko mjeseci. Uništenje sirijskog kemijskog arsenala do kojeg je došlo posredstvom Rusije, naznake u zbližavanju odnosa između Washingtona i Teherana što je potvrđeno i Obaminom izjavom da "neće potpisati sankcije Teheranu čak i ako ih Kongres izglasa", umanjenje strateškog značaja Saudijske Arabije i Izraela, te povlačenje Amerikanaca iz Afganistana su činjenice koje su zemlje u regiji primorale da svaka zasebno preispita ključne smjernice u regionalnoj vanjskoj politici.

Poznata i priznata geopolitička analitičarka (viši suradnik na St Antony's College, Oxford University) Sharmine Narwani je za libanonski dnevni list Al Akhbar napisala kako je u tijeku stvaranje sigurnosne koalicije, kako je ona nazvala "Sigurnosni luk protiv terorizma na Bliskom Istoku", a koju bi po njenom mišljenju činile i zemlje koje su po mišljenju mnogih na suprotstavljenim stranama. Jezgru koalicije već čine Iran, Irak, Sirija i Libanon, zemlje poznate kao "Šiitski polumjesec" (iako je religija zadnja stvar koja ih veže op.a.), a zbog sigurnosnih prijetnji bi sa savezom surađivali Egipat, Jordan, Palestina i što je posebno važno – Turska.

Ova tvrdnja mnogima može zvučati kao fantapolitika, međutim, prema onome što navodi Sharmine Narwani se može zaključiti kako stvaranje "Sigurnosnog luka" ne samo da je moguće, nego je to najrazumnija odluka koju bi lideri i vlade spomenutih zemalja mogli donijeti. Podsjetimo na nešto što se prije nekoliko mjeseci činilo nemogućim, a danas je realnost, a to je zahtjev zapadnih obavještajnih službi za suradnjom s vladom u Damasku zbog prijetnje od povratka terorista sa sirijskog bojišta u SAD i Europu koju Bashar Al Assad ne odbacuje, "ali mora ići preko službenih kanala", tj. sirijskih veleposlanstava u zapadnim prijestolnicama što znači političko priznanje njega i njegove vlade, te prekid diplomatskih veza sa Sirijskom nacionalnom koalicijom.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner