Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Politička kriza u Turskoj

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Politička kriza u Turskoj

Korupcionaška afera potresa Tursku. Dosta je teza koje se mogu pročitati u meidjima u pogledu "krize" u Turskoj, od onih da Zapad želi srušiti Erdogana zbog koketiranja s Kinom i Rusijom, do onih da iza svega zapravo stoje Islamisti povezani sa Saudijskom Arabijom koji osjećaju da se Erdogan pokolebao i da bi uskoro mogao odustati od svoje agresivne uloge prema Siriji.

Ovaj najveći skandal u Turskoj je u toku protekle decenije na površinu izbacio pritajeni sukob, koji više od godinu dana tinja unutar vladajućeg bloka islamista u Turskoj, tačnije između premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog užeg kruga najlojalnijih pristalica u redovima vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i sljedbenika utjecajnog islamskog pokreta Hizmet (Džemat), lojalnih Fethullahu Gulenu, karizmatičnom turskom imamu i nekadašnjem disidentu, koji se dvije decenije nalazi u dobrovoljnom egzilu u Americi, a koji u Turskoj ima više miliona pristalica

Još uvijek se ne zna kako bi cijela situacija mogla završiti. Jedan analitičar, stručnjak za Tursku, Henri Barkey, ističe: "Ovo je jedna od onih kriza iz kojih bi Erdogan mogao izaći još snažniji". No, navodi kako je Erdogan sada pod velikim pritiskom jer se od njega očekuje da riješi ovu situaciju prije nego ista počne snažnije utjecati na ekonomiju.

"Problem je u tome što se ova kriza ne događa u vrijeme kada bi ekonomija mogla prevladati ovakve političke turbulencije. Strahuje se kako bi vlasti mogle početi gubiti fiskalnu politiku", rekao je strateški analitičar pri UBS-u u Londonu, Manik Narain.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela prije deset dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliskima Vladi Tayyipa Erdogana i smijenile oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, među kojima i načelnika policije u Istanbulu.

Erdogan je istragu nazvao "prljavom kampanjom" protiv njegove vlasti i doveo je u vezu sa ljetošnjim antivladinim protestima.

Turski EU ministar, Egemen Bagis, stao je na stranu Erdogana te također istaknuo kako se ovdje radi o operaciji koja je zapravo zavjera protiv vlade. "Ovakvi scenariji, oni se namjerno stvaraju, oni su potpuno lažni i plod su mašte, to je temelj ove zavjere", rekao je.

Za navodnog vođu ovog napada na Erdogana, Gulena, se ističe kako nema toliku podršku u biračkom tijelu, već svoj utjecaj širi mrežom privatnih škola, medijskih i društvenih organizacija. Gulen je do sada izgradio mrežu svojih sljedbenika koji se protežu kroz kompletan turski establišment, pa čak i u Erdoganovu AKP stranku. Lojalisti se ne otkrivaju javno te je obično rade "u sjeni".

Po mnogima srž eskalacije između Hizmeta i Erdogana je vladina odluka o zatvaranju privatnih škola, koje su jedan od glavnih izvora financiranja za islamistički pokret. No, tenzije su i na drugim razinama.

Gulenov pokret je transnacionalni religijski i društveni pokret kojeg je pokrenuo turski islamistički klerik Fethullah Gulen. Pokret ima brojne kritičare i pristaše u Turskoj, ali i široj Središnjoj Aziji, kao i u drugim dijelovima svijeta. Pokret je jako aktivan u obrazovanju, izvori ističu kako imaju privatne škole u preko 140 zemalja diljem svijeta. Također se bave medijima, financijama, klinikama itd. Neki pokret opisuju kao "pacifistički pokret, umjereni i moderni islamistički pokret" te se često ističe kontrast "ekstremnijem Salafizmu".

Pokret zapravo nema službeno ime, no mnogi ga nazivaju jednostavno Hizmet (služba). Neki ga u Turskoj zovu Cemaat (društvo).

Neki analitičari Gulenov pokret s pravom nazivaju ‘vrškom koplja’, kojim je Erdoganova Vlada zadala posljednji smrtni udarac nekoć moćnim kemalistima, koji su decenijama uz pomoć vojske kontrolirali najznačajnije strukture turske države.

Fethullah Gulen rođen je 27. travnja 1941. u istočnom turskom gradu Erzurum. Bio je imam, propovjednik, pisac i utjecajni islamistički lider. Trenutačno živi u SAD-u, u gradu Saylorsburg u saveznoj državi Pennsylvania. Otišao je u egzil svojom voljom. Gulen promovira posebnu granu sunitskog učenja, tvrdi kako vjeruje u znanost te potiče međureligijski dijalog. Potaknuo je dijalog s Vatikanom, kao i s pojedinim židovskim organizacijama. Aktivno je uključen u debate oko budućnosti Turske i Islama u modernom svijetu.

Teško je predvidjeti do koje granice su Gulenove pristalice spremne ići u svom obračunu sa Erdoganom kada je u pitanju korupcijski skandal. Da li time tek od Erdogana žele iznuditi neke ustupke ili ga u potpunosti žele srušiti sa vlasti u znak odmazde za niz Vladinih mjera kojima je, kako vjeruju, oslabljen utjecaj Hizmeta u turskom društvu i politici.

Zapadni mediji počeli su spekulirati kako bi ova politička kriza u Turskoj mogla utjecati na tursku ekonomiju, kao i stvaranje podjela unutar AKP-a. Upravo ovi strahovi već su gurnuli tursku liru na jako nisku razinu. Ako se ova kriza nastavi, panika će se brzo uvući u tzv. "investitorske redove", što bi moglo imati ozbiljnih ekonomskih posljedica na Tursku. Stoga je za očekivati kako će sve biti poznato uskoro, neće biti dopušteno da ovo predugo potraje.

Ova afera neće imati ozbiljne posljedice samo po unutrašnju politiku Turske, nego i šire, a pogotovo bi mogla narušiti dobre odnose sa SAD-om. O ozbiljnosti situacije svjedoči i najnovija posjeta Ankari Davida Cohena, američkog podsekretara za terorizam i finansijski intelligence u američkom Ministarstvu trezora.

Ako sukob na relaciji AKP-Hizmet preraste u otvoreni rat, značit će to početak kraja briljantnog ekonomskog, kulturološkog i geopolitičkog projekta, preporoda i emancipacije Turske kao primjera uspješnog spoja liberalnog kapitalizma i umjerene islamske demokratije.

Prisjetimo se i da predsjednički izbori u Turskoj dolaze u augustu 2014, a parlamentarni 2015. godine. Povodom lokalnih izbora 30. marta Erdogan je rekao: "Nacija će pobijediti 30. marta. Pobijedit će demokratija. Postajat ćemo sve jači dok god smo ujedinjeni."

Izvori: 

-Tri ministra u turskoj Vladi podnijeli ostavke vidi više

-Osman Softić: Početak kraja Erdoganove ere?(http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pocetak-kraja-erdoganove-ere)

- D. Marjanovic: Analiza: Politička kriza u Turskoj - ugroženi Erdogan pred najvećim izazovom karijere - Tko je Fethullah Gulen i stoji li njegov moćni pokret Hizmet iza zavjere protiv turskog premijera? www.advance.hr

-The Gülen movement's mysterious role in modern Turkey

http://www.abc.net.au/radionational/programs/encounter/4934048

-Corruption Investigation in Turkey Produces First Arrests

http://www.nytimes.com/2013/12/21/world/europe/growing-corruption-inquiry-hits-close-to-turkish-leader.html

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner