Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti BiH ima najniži natalitet u regionu

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

BiH ima najniži natalitet u regionu

Bosna i Hercegovina, u kojoj se godišnje rode 83 bebe na 10.000 stanovnika, prema natalitetu zauzima posljednje mjesto u regionu, što je, smatraju stručnjaci, zabrinjavajuće, piše Tanjug. Statistički podaci pokazuju da u Srbiji svake godine dolazi 90 novorođenčadi na 10.000 stanovnika, a u Hrvatskoj 94, navode Nezavisne novine i dodaju upozorenje demografa da u Bosni i Hercegovini stopa nataliteta konstantno pada.Demograf Stevo Pašalić navodi da su se u BiH od rata naovamo desile "krupne demografske promjene".

"Populacija je starija, što se direktno odražava na stopu rađanja. Kada je Republika Srpska u pitanju, ona ima još nižu stopu nataliteta nego što je to slučaj na nivou države", precizirao je Pašalić i dodao da je istovremeno stopa mortaliteta u porastu.

Potrebne sistemske mjere

Da bi populaciona politika dala rezultate, objašnjava Pašalić, potrebno je da bude sprovođena sistemski dugi niz godina, a jedna od u svijetu poznatih mjera, da bi stanje bilo popravljeno, jeste direktno materijalno davanje kroz, recimo, dječji dodatak.

Krajem augusta, list The Economist je, na osnovu predviđanja o svjetskoj populaciji UN-a, napisao da bi stanovnici Bosne i Hercegovine mogli izumrijeti za samo 500 do 600 godina.

Prema podacima UN-a, u 83 zemlje svijeta postoji problem s natalitetom. U tim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, žene neće roditi dovoljno kćeri da ih nadomjeste ako se ne poveća nivo plodnosti, to jest broj rođene djece po jednoj ženi.

Tako bi stanovnici BiH mogli potpuno „nestati” između 2500. i 2600. godine.

Izvor: Agencije

Izvor: Al Jazeera

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner