Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti 18.aprila počinju „Dani mevluda i zikra“

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

18.aprila počinju „Dani mevluda i zikra“

Najstarija kulturno-vjerska manifestacija u Hercegovini, „Dani mevluda i zikra“, koja počinje u petak, 18. aprila, ove godine imat će deset kulturno-vjerskih programa.

Manifestacija će biti otvorena koncertom ilahija i kasida, a održava se u organizaciji Rijaseta IZ u BiH, Tarikatskog centra BiH, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ Mostar, BZK Preporod -Mostar, Karađoz-begove medrese i Islamskog kulturnog centra Mostar.

Manifestacija je reaktivirana tradicija oslonjena na bogumilsko, a kasnije i sufijska okupljanja na vrelu Bune i Blagajske tekije. Tradicija je zbog društveno-socioloških okolnosti prekinuta 1925. godine, a reaktivirana 1974. pod nazivom „Derviški mevlud na vrelu Bune“. Od tada ovom najmasovnijem okupljanju vjernika u Hercegovini pridruživani su i drugi kulturno-vjerski sadržaji: promocije knjiga, tribine, večeri učenja Kur'ana itd.

Na tribini 24. aprila o naučnom radu Mustafe Ejubovića -  Šejh Juje govorit će dr. Enes Ljevaković i mr. Dino Maksumić. Večer Kur'ana najavljena je za 25. april poslije akšam namaza u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Blagaju. Gost predavač bit će Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Tradicionalno okupljanje učenika bosanskohercegovačkih medresa u avliji tekije biće održano 28. aprila na vrelu Bune poslije akšam namaza. Književna večer sa akademikom Enesom Karićem održat će se u Narodnom pozorištu Mostar 5. maja. U povodu Dana džamija, 7. maja, planirana je posjeta  džamijama u Gacku i učenje mevluda u džamiji Hadži Alibega Lafe u Mostaru. Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, proteći će u znaku  sjećanja na ubijene oficire i vojnike u zgradi komande IV korpusa Armije RBiH.

Okupljanje šejhova i derviša počet će 9. maja na zikru u Koski Mehmed-pašinoj džamiji poslije ikindije namaza. U večernjim satima oni će u avliji tekije do sabah namaza idućeg dana  održati medžlisi-zikr. Centralna manifestacija "Dani mevluda i zikra" počet će 10. maja u 11 sati ispred Blagajske tekije.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner