Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti BOŠNJACI PODIŽU SEBILJ U CENTRU SAINT LOUISA

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

BOŠNJACI PODIŽU SEBILJ U CENTRU SAINT LOUISA

Bosanskohercegovačka dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama je prilično brojna, ali i razuđena širom ove prostrane zemlje. Međutim, postoji grad na istočnoj obali SAD-a, gdje je situacija nešto drukčija. Pretpostavlja se da u Saint Louisu, u američkoj saveznoj državi Missouri, živi blizu 80 hiljada Bosanaca i Hercegovaca, što je četvrtina od ukupne populacije ovog grada. 
 
Najveća bh. zajednica izvan domovine utoliko je integrirana u lokalnu društvenu  zajednicu da se jedan dio grada zove Little Bosnia ("Mala Bosna"). U Saint Louisu se rađaju već druge generacije građana bosanskohercegovačkog porijekla, a sama zajednica je jedna od najorganizovanijih i najaktivnijih.
 
Neki su od njih u ova područja pristigli prije čak dvije decenije. Među njima i Sadik Kukić, uspješni poduzetnik, vlasnik restorana u St. Louisu, te jedan od pokretača neobične inicijative u ovom gradu - projekta "Sebilj", replike prepoznatljive građevine i simbola koji već tri stoljeća krasi bosanskohercegovačku prijestolnicu - Sarajevo. 
 
Gradonačelnik St. Louisa, Francis G. Slay, još je u januaru 2013. godine ugostio desetočlanu delegaciju bh. zajednice i njihovih prijatelja, predvođenu predsjednikom Bosanske trgovinske komore (Bosnian Chamber of Commerce) - Sadikom Kukićem. Ostatak delegacije su činili Samir Nikšić - predsjednik Jedinstvene BH zajednice St. Louis (United Bosnian Association, St. Louis), Anela Barbanell, Adnan Omeragić, Lejla Dudaković, Šukrija Džidžović, Anel Mujkanović, Robert Porter, Dan Marsh i Carol Howard. Nakon zvaničnog predstavljanja projekta, gradonačelniku su izneseni zahtjevi i upiti o vlasništvu nad zemljištem i dozvolama za izgradnju ovog tradicionalnog monumenta, u centru St. Louisa. 
 
Adnan Omeragić, arhitekta koji je radio na idejnom riješenju projekta, istakao je da će budući monument biti okružen prelijepim parkom, a iz Sebilja neprestano teći voda, baš kao iz onog u srcu sarajevske Baščaršije. U istom parku će se vijoriti i velika bosanskohercegovačka zastava.
  
"Sebilj je naš poklon za St. Louis, da se zahvalimo što su nas primili prije više od 20 godina kao izbjeglice", kažu bh. građani u postu objavljenom na stranici Jedinstvene BH zajednice St. Louis na društvenoj mreži Facebook. Bosanci i Hercegovci žele da Sebilj postane simbol ljubavi i most između dvije nacije. Žele ga pokloniti generacijama koje dolaze, kako se nikada ne bi zaboravilo gostoprimstvo i pomoć koju su im pružili SAD i Amerikanci kad je to najviše trebalo.
 
Izrazivši lično divljenje na predstavljenom projektu "Sebilj" i zadovoljstvo što će jedan monument poput ovoga ukrašavati St. Louis, gradonačelnik Francis Slay je odmah ponudio svesrdnu podršku u izgradnji i zadužio članove njegovog kabineta Stephena Gregalija i Angela Situ da dalje koordiniraju implementaciju projekta sa predstavnicima bh. zajednice. Gradska uprava je dodijelila zemljište na sjecištu Avenije Gravois i Morgan Ford Rd, u gradskom području  poznatom pod nazivom Bevo Mill, a cijena zakupa zemljišta za narednih 100 godina biće...jedan dolar godišnje!
 
Procijenjeno je da će izgradnja Sebilja u St. Louisu koštati preko 80 hiljada dolara, pa su pokrenute brojne akcije prikupljanja finansijskih sredstava, kroz donacije. Gradska uprava nije mogla pružiti materijalni ili finansijsku podršku, ali je značajno doprinjela administrativnim olakšicama.
 
Svečanom činu polaganja kamena temeljca, 29. septembra 2013. godine prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Željko Komšić. Predsjedavajući Komšić obraćanje je započeo pozdravom njegovim zemljacima i uobičajeno šaljivom opaskom da je gradonačelniku Slayu i njemu pripao teži dio posla – kopanje. Komšić je takođe kazao da je ponosan i počašćen što je bio u prilici da prisustvuje ovoj svečanosti. 
 
Gradonačelnik Slay je tom prilikom izjavio: "Došao sam ovdje da izrazim svoje poštovanje i zahvalnost cijeloj bh. zajednici zbog toga što su izabrali ovaj grad za život, doveli svoje porodice i pomogli u oživljavanju naših naselja." 
 

 
Najveći dio pripremnih građevinskih radova, u koje su bile uključene kompanije u vlasništvu Bosanaca i Hercegovaca i vrijedne ruke građana u dijaspori, već je završen. Na betonski temelj će biti postavljena konstrukcija koju je izradila američka kompanija UFB Fabrication Inc. iz St. Louisa, prenosi Mensur Hatić,  sa lokalne, bosanskohercegovačke televizijske stanice MIM TV.
 
 
Članovi Bosanske trgovinske komore i Jedinstvene BH zajednice St. Louis vrijedno rade na ovom projektu i planiraju ga svečano predstaviti krajem aprila - na 250. rođendan njihovog novog doma. Ipak, za finalizaciju radova su im potrebna značajna sredstva, pa pozivaju sve zainteresovane da svojim donacijama pomognu izgradnju trajnog i jedinstvenog simbola Bosne i Hercegovine na sjevernoameričkom kopnu. 
 
 
 
Sebilj je drveno-kamena građevina sa kupolom i česmama. Njen naziv potiče od arapske riječi "sebiil" (سبيل) što znači “put”. Predstavlja fontanu sa atraktivnim orijentalnim arhitektonskim elementima, na kojoj je mnogo godina unazad sebiljdžija besplatno napajao žedne. Mnogi su izgrađeni za vrijeme Osmanskog carstva, na putevima i raskršćima, a neki od njih u različitim oblicima i danas postoje na području Turske, Palestine i Egipta. Današnji simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine dao je izgraditi hadži Mehmed-paša Kukavica, 1753. godine. Izvorna građevina je izgorjela u požaru, a njoj sličnu, u pseudo-maurskom arhitektonskom stilu je 1891. godine izgradio češki arhitekta Aleksander Vitek, sa motivima koje je zapazio na kamenom sebilju u Istanbulu. Sarajevo je 1989. godine poklonilo repliku Sebilja glavnom gradu tadašnje SFR Jugoslavije - Beogradu. Beogradski sebilj je smješten na Skadarliji. Replika Sebilja postoji i u Sandžaku, u samom centru Novog Pazara. 
 
Uz mnoštvo golubova i naročito čaroban izgled u noćnim satima, sarajevski Sebilj je jedna od glavnih turističkih atrakcija glavnog grada Bosne i Hercegovine.
 
Rusmir Gadžo
TRT

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner