Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra održana tribina o Šejh Juji

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra održana tribina o Šejh Juji

U okviru tradicionalne manifestacije Dani mevluda i zikra sinoć je u Mostaru održana tribina o naučnom djelu Mustafe Ejubovića Šejh Juje, najmarkantnije ličnosti u povijesti ovoga grada. O širokom naučnom opusu i metodologiji naučno-istraživačkog rada šejh Juje govorili su prof.dr. Enes Ljevaković i mr. Dino Maksumić.

„Prema ocjeni istraživača najznačajnija ličnost u intelektualnom životu Bošnjaka Mostara i Bošnjaka općenito krajem 17 i početkom 18 stoljeća bio je Mustafa Ejubović Šejh Jujo. Po značaju i bogatstvu djela ubraja se u najznačajnije Bošnjake koji su pisali na orijentalnim jezicima“, naglasio je prof. Ljevaković.

Šejh Jujo rođen je 1651.g. u Mostaru. Nakon završetka Karađoz-begove medrese upisuje se na prestižne škole u Istanbulu gdje je stekao zavidno znanje kojem su se divili najveći autoriteti Osmanskog carstva.

Pored vjerskih naučnih disciplina bio je dobar poznavalac iz filozofije, logike i matematike. Kad su mu se bila otvorila vrata daljeg naučnog napredovanja dobio je 1692.g. poziv Mostaraca da preuzme dužnost mostarskog muftije. Tom prilikom je kazao: Da nije ljubavi prema domovini opustjeli bi mnogi gradovi i sela.

Nauka i moral koju je objedinio u svom djelovanju snažno su utjecali na naučnu misao Mostaraca.

„ Šejh Jujo je napisao, prema nekim istraživačima, 29 naučnih djela, koja se i danas proučavaju“, naglasio je Ljevaković.

U prvom dijelu tribine mr. Dino Maksumić prezentirao je dijelove svoje magistarske teze pod nazivom „Naučna studija i valorizacija Šejh Jujinog poglavlje o naredbi i zabranio“, koji je uspješno odbranio na Al-Azharu u Egiptu.

Večeras će se programi Manifestacije Dani mevluda i zikra nastaviti u Blagaju gdje je u sultan Sulejmanovoj džamiji planirano da se održi večer Kur'ana. U okviru ovog programa najavljeno je predavanje Hasana Atlija, atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi R Turske u Bosni i Hercegovini.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner