Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra održano večer Kur'ana

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra održano večer Kur'ana

U sklopu kulturno vjerske manifestacije „Dani mevluda i zikra“ sinoć je u sultan Sueljmanovoj džamiji u Blagaju održano veče Kur'ana.
Milozvučnim glasovima Kur'an su pred okupljenim Blagajcima učili hafiz Emin ef. Tucović, Adem ef. Šehić imam iz Sarajeva i Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini, koji se na skupu obratio prigodnim predavanjem o značaju učenja i proučavanja Kur'ana.
„Objava Kur'ana je jedan od najvećih darova kojima je Bog podario čovjeka i stoga se tako lijepo osjećamo dok učimo i slušamo Kur'an“, kazao je Atli.
Naglasio je kako je obaveza svakog čovjeka da čuva sve one darove i blagodati kojim je počašćen. U nizu tih osobina naveo je zdravlje, slobodu, imetak, djecu, a potom zaključio kako je čovjek zadužen da ih čuva. Naglasio obavezu odgoja i obrazovanja djece.
Posebno oduševljenje prisutnima činilo je to što se Ataše Atli zakratko obratio i na bosanskom jeziku, kojim su Bošnjaci govorili prije stotinu godina. Naime, njegov djed je iz okoline Bihaća odselio u Tursku gdje se očuvali orginalnu verziju bosanski jezika kojom su tada Bošnjaci govorili.
Programi manifestacije Dani mevluda i zikra biće nastavljeni u ponedjeljak u avlije Blagajske tekije izložbom kaligrafskih radova učenika Karađoz-begove medrese.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner