Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti 24 godine od smrti skromnog rudara, simbola radničke klase

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

24 godine od smrti skromnog rudara, simbola radničke klase

Prije točno 24 godine, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara Alija Sirotanović. 24. lipnja 1949. postao je junak socijalizma nakon što je tog dana oborio svjetski rekord u kopanju ugljena, iskopavši 152 tone u osam sati rada.

Alija Sirotanović rodom je bio iz Trtorića kod Breze u tadašnjoj SR Bosni i Hercegovini. Na savjetovanju sa stručnim osobljem Rudnika Breza i kopačima, koje je održano u lipnju 1949. godine, Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudaraAlekseja Stahanova. Prijedlog je prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan, 24. lipnja 1949. godine, počela sa obaranjem rekorda. 

Od Tita zatražio samo lopatu, poznatu kao 'sirotanovićka'

Sirotanović je postao junak socijalizma nakon što je tog dana oborio svjetski rekord u kopanju ugljena, iskopavši 152 tone u osam sati rada, što je bolje od prijašnjeg rekordera Stahanova za 50 tona. 
Jama u kojoj je rekord srušen prozvana je Rov vojvode Putnika, a navodno je skromni Sirotanović od druga Tita zatražio samo veću lopatu, koja je napravljena samo za  i nazvana 'sirotanovićka'. 

Simbol radničke klase

Tako je postao simbolom radničke klase, a odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada. 1987. godine dobio je najveće moguće priznanje: Njegov lik pojavio se na novčanici od 20.000 dinara, a njegovo ime nosi i ulica u selu Trtorići.
Dnevni Avaz/Danas.hr

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner