Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti KONVOJ SA TABUTIMA 175 ŽRTAVA STIGAO U POTOČARE

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

KONVOJ SA TABUTIMA 175 ŽRTAVA STIGAO U POTOČARE

Konvoj sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici koje će biti sahranjene u petak, 11. jula, u Potočarima dočekali članovi porodica ubijenih Srebreničana na mjestu nekadašnje Fabrike akumulatora

SREBRENICA/ POTOČARI - Konvoj sa 175 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genodica u Srebrenici, koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz Sarajevo i odavanja počasti žrtvama od više hiljada građana, u popodnevnim satima stigao je u Potočare gdje će u petak, 11. jula, biti obavljena kolektivna dženaza i ukop, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvoj su u Potočarima dočekali članovi porodica ubijenih Srebreničana na mjestu nekadašnje Fabrike akumulatora. Oni su u tišni formirali dva reda od kamiona do ulaza u prostor nekadašnje Fabrike akumulatora kako bi na rukama prenijeli tabute sa žrtvama srebreničkog genocida. 

Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musale, ispred Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari planirano je sutra, 10. jula u 17,45 sati, nakon čega će akšam-namaz i jaciju, odnosno teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar. 

Učenje i poklanjanje hatme predvodit će 30 imama po jedan džuz, kao i zikr u Bijeloj džamiji. 

U petak, 11. jula u 11 sati, počet će komemoracija žrtvama srebreničkog genocida u Memorijalnom centru Srebrenica -Potočari, a potom će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida.  Džumu i ikindiju, 11. jula u Potočarima, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i dženaza-namaz.

U mezarju u Potočarima dosad je ukopano 6.066 žrtava genocida u Srebrenici.

U napadu na "zaštićenu enklavu UN" Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.  

Anadolija

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner