Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Mostar: Glavni imam Suljo ef. Cikotić održao predavanje u Sehari

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Mostar: Glavni imam Suljo ef. Cikotić održao predavanje u Sehari

Kulturno-edukativni centar za ženu „Sehara“je bio organizator i domaćin još jednog predavanja uz druženje, koje je upriličeno u ponedjeljak, 24.11.2014.godine u Seharinim prostorijama Centra „Kralj Fahd“ na Bunuru, nakon jacijskog vremena.

Ovog puta gost predavač bio je Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Mostar,koji tu dužnost obavlja od mjeseca avgusta tekuće godine.

Tema njegovog obraćanja bila je: “Zajednica naša, ovdašnja; izazovi i smjernice“.

Efendija Cikotić je naglasio važnost zajedništva u islamu,osvrćući se na stanje u predislamskoj zajednici Arapa. Dolaskom islama taj termin poprima još veći značaj. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi we sellem, je djelovao i širio svoj poziv u zajednici,te na taj način i uspio,uz Božiju pomoć. Posebno su bitna dva termina,koja je Suljo efendija obrazložio,a koji su ključni za uspješno djelovanje muslimanske zajednice. To su iman i povjerenje.

Insan koji u srcu nosi iman,a ima povjerenje u ljude oko sebe,kao i oni u njega,svjestan je svoje zadaće na dunjaluku i trudit će se da je što ispravnije ispuni,na korist svima. Također,Suljo efendija je posebno naglasio hadis Muhammeda alejhi selam: „Nije od nas onaj ko ne poštuje starije i nema samilosti prema mlađima“,upozorivši nas na nemarnost prema činjenici da smo svi bili nejaki u djetinjstvu,ali i da nas to čeka u starosti.

Glavni imam je predavanje završio opisujući važnost i ulogu majke u islamu,kao temelju porodice i odgoja njenih članova.

Na kraju druženja su još jednom,ovaj put svečano,proglašena imena dobitnica nagrada za prva tri mjesta na konkursu za literarni rad na temu „Hidžra mog srca“,stoga im i ovim putem čestitamo,a ostale pozivamo da prate naš rad i učestvuju na budućim konkursima u organizaciji Kulturno-edukativnog centra „Sehara“ i Medžlisa Islamske Zajednice Mostar.

(www.miz-mostar.com)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner