Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Hor SEJFULLAH na manifestaciji SELAM JA RESULULLAH

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Hor SEJFULLAH na manifestaciji SELAM JA RESULULLAH

U okviru X jubilarne manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah” večeras je upriličena tribina i sjećanje na Safveta-beg Bašagića u povodu 80 godina od preseljenja na ahiret  ovog  bošnjačkog velikana i prvog bošnjačkog doktora nauka.

Safvet-beg Bašagić (pisao pod pseudonimom Mirza Safvet) rođen je 1870. godine i jedna je od najmarkantnijih ličnosti moderne bosanske i bošnjačke književnosti i začetnik bošnjačkog nacionalnog preporoda početkom 20. vijeka. Osnivač je mnogih listova, časopisa i nacionalnih društava. Poznat je kao istaknuti pjesnik, prevoditelj, historičar i političar. Safvet-beg Bašagić je 1900. publicirao Kratku uputu u prošlost Bosne od 1463. do 1850, koja je sve do pojave knjige Geneza nacionalnog pitanja bosanskih Muslimana Muhamed Hadžijahića bila standard proučavanja historije Bošnjaka. 1894. godine odaziva se pozivu da učestvuje polaganju kamena temeljca Starčevićevom domu.Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga koja je u posjedu Bratislavske Univerzitetske biblioteke je dio UNESCO-vog programa Memory of the World Programme. Dio ove kolekcije je dostupan on-line posredstvom Svjetske digitalne biblioteke.

Dobrodošlicu velikom broju prisutnih u Bošnjačkom institutu iskazao je moderator i voditelj Muhamed ef. Velić,  koji je sa gostom večeri dr. Senadinom Lavićem,  razgovarao o Safvetu begu Bašagiću i porukama  koje je on slao kroz svoj život.  Dr. Lavić je rođen  1965. godine u Konjicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za filozofiju i sociologiju) 1989. godine.U zvanje vanrednog profesora na Fakultetu političkih nauka izabran je 2008. godine.Na Fakultetu političkih nauka predaje predmete: Osnove metodologije društvenih nauka, Metode i tehnike u sociološkim istraživanjima, Metodologija politoloških istraživanja, Metodologija komunikoloških istraživanja, Metodologija socioloških istraživanja, Sociologija migracija, Empirijsko socijalno istraživanje.Do sada je objavio četiri knjige  te brojne naučne i stručne radove u zemlji i inozemstvu.Glavni je urednik univerzitetskog časopisa “Pregled”, član redakcije časopisa “Godišnjak” BZK Preporod. Studijski boravak u Njemačkoj imao je 2000. godine na Univerzitetu u Bonnu (Seminar für Logik und Grundlagenforschung). Za vrijeme studijskog boravka u Austriji 2001. godine (Univerzitet u Grazu) na Institutu za filozofiju proveo je višemjesečno istraživanje savremenih tokova u teoriji i metodologiji društvenih znanosti. Predsjednik je BZK „Preporod“ i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”.

Moderator Velić je sa svojim gostom,  dr. Lavićem,  razgovarao o životu i djelu Safveta bega Bašagića, posebno apostrofirajući njegovo rodoslovlje, aristokraciju, njegovu borbu za bošnjaštvo,  nacionalni identitet i bosanski  jezik.  Profesor Lavić se  u svom izlaganju osvrnuo na biografiju i djelo Safvet bega Bašagića ističući raznoliku i bogatu Bašagićevu biografiju, doktor filozofskih nauka, orijentalista, historičar, kritičar, pisac, prevodilac, folklorista, etnolog, osnivač kultunih društava “Gajret” “El-Kamer” i “Muslimanskog kluba”,  osnivač litova Behara i Ogledala, predsjednik Bosanskog sabora i kustos Zemaljskog muzeja. Dr. Lavić je svojim izlaganjem „pokušao mozaički pojasniti jednu kulturno historijsku pojavu, kakva je Safvet beg Bašagić bio“, i u tome je i uspio.Dr. Lavić je govorio i o tome ko je sve pisao o Bašagiću, njegovom životu i djelu, spomenuvši veliki broj pisaca, pjesnika i velikana bošnjačke povijesti.

Akteri večerašnje tribine na kraju su se posebno osvrnuli na mevlud Safveta bega Bašagića i njegov utjecaj na tadašnju ulemu i narod. Ovu prelijepu noć u Bošnjačkom institutu dodatno  su uljepšali članovi hora Sejfullah iz Konjica, koji su izvedbama ilahija o Poslaniku a.s. i recitalima Safveta bega Bašagića, koje je iz recitovao Benjamin Mušinović, oduševili sve posjetioce.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner