Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti GRADONAČELNIK MOSTARA UPRILIČIO PRIJAM ZA PREDSTAVNIKE VJERSKIH ZAJEDNICA

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

GRADONAČELNIK MOSTARA UPRILIČIO PRIJAM ZA PREDSTAVNIKE VJERSKIH ZAJEDNICA

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić jučer je primio poglavare vjerskih zajednica u Mostaru i to vladiku Zahumsko-hercegovačkog i primorskog dr.Grigorija Durića, mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića i mostarskog biskupa dr.Ratka Perića, saopćeno je iz Gradske uprave.

Bešlić je u uvodnom obraćanju kazao kako je ovaj susret prilika da razmjene svoje stavove i mišljanja, prije svega kada je u pitanju odnos religijskih zajednica i Gradske uprave u Mostaru.

„Zahvalan sam svima na dosadašnjoj saradnji tokom proteklih, skoro 12 godina od kako sam na dužnosti gradonačelnika i dogradonačelnika Mostara. Svih tih 12 godina, na trenutke teških godina, naša saradnja je bila s većim ili manjih intenzitetom na većem ili nižem nivou. Ali, najvažnije je da nikada nije prekinuta“, istakao je Bešlić.

Po njegovim riječima, susret je prilika da se ta saradnja nastavi i poboljša.

„Iako je od završetka rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma prošlo puno vremena, ove godine navršava se 20 godina, i danas kao i tada potreban nam je dijalog kroz koji ćemo se međusobno uvažavati i poštovati. Ne bilo kakav dijalog, nego otvoren i iskren, međusoban, nekada bolje i mimo medija, kako bi smo jedni drugima rekli svoja zapažanja i mišljenja, a sve u cilju, boljih, iskrenih i zdravih odnosa uz punu toleranciju i međusobno uvažavanje“.

Vjerujem da i pored političkih problema izazvanih naslijeđem rata, neriješenog statusa Mostara i njegovog specifičnog položaja u BiH, neprovedbe ustavnih odredbi za Mostar oko Statuta grada, dvogodišnje političke krize izazvane nepostojanjem Gradskog vijeća, u ovom gradu ima mjesta za sve i uz vašu nesebičnu pomoć možemo puno dobroga uraditi i da naš grad bude ugodno mjesto življenja za sve njegove sugrađane bez obzira na njihovu naciju, vjeru ili rasu“ rekao je Bešlić.

Naglasio je kako svojim izjava, potezima i gestama mogu puno doprinijeti unaprjeđenju naših odnosa, ali isto tako i pokvariti ga i poslati iz Mostara neke druge poruke koje će štetiti građanima, vjernicima i ukupnim odnosima u BiH".

„U izbor dobroga ili lošega ne treba sumnjati jer u svakoj religiji na ovim prostorima uči se o dobrim djelima i kako treba činiti dobro. Zbog toga vjerujem da ćemo svi primijeniti ono što nas vjera podučava i da će Mostar postati grad gdje niko nikoga neće i ne smije ugrožavati“, kazao je Bešlić.

- Naša različitost je naše bogatstvo, a ne nikako naše prokletstvo - istakao je gradonačelnik Bešlić izrazivši uvjerenje kako će to bogatstvo donijeti plodove "koje ćemo znati iskoristiti na dobrobit svih".

Naveo je kako se međureligijska saradnja, saradnja s lokalnom vlašću može i treba ostvariti kroz konkretne projekte, naglasivši kako ta saradnja neće izostati.

Čelnici vjerskih zajednica izrazili su zadovoljstvo pozivom na zajednički prijem te izrazili nadu kako će saradnja biti u budućnosti još bolja i na rješavanju konkretnih pitanja koji se tiču vjerskih zajednica kao i da će ovakvi sastanci u budućnosti biti i češći, saopćeno je iz Gradske uprave Mostara. Susret bio je zatvoren za javnost, a nakon sastanka upriličen je zajednički ručak.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner