Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Međureligijski susret učenika Mostara i Nevesinja

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Međureligijski susret učenika Mostara i Nevesinja

Učenici srednjih škola iz Mostara i Nevesinja danas su učestvovali u projektu Međureligijskog vijeća pod nazivom „Dan otvorenih vrata“ u kojem su posjetili Karađoz-begovu džamiju, Franjevački samostan, crkvu svetog Petra i Pavala, gradilište Saborne crkve u Mostaru i Jevrejsko groblje.

Trideset mladih, uzrasta od 16 do 18 godina, predstavnici crkava i vjerskih zajednica upoznali su sa najznačajnijim vjerskim objektima u Mostaru i sa religijskim učenjima. Posebno je akcentirana važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja.

Mlade Mostara i Nevesinja sa historijatom Karađoz-begove džamije i islamskim učenjem o toleranciji i nužnosti koegzistencije različitih vjerskih i etiničkih skupina upoznao je glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić.

 „Ovakav vid međureligijskih susreta značajan je kako bi se mladi ljudi upoznavali, cijenili svoje vrijednosti i poštivali druge i drugačije. Upoznavanje drugih je jedan od islamskih imerativa“, istakao je ef. Cikotić. Izrazio je nadu da će ovakvi susreti međusobnog razumjevanja doprinijeti izgradnji mira i nove sretnije budućnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Fra Ante Marić knjižnjičar franjevačkog samostana u Mostaru naglasio je da su ovi susreti izuzetno bitni  kako bi mladi mogli upoznati različite kulture i tradicije. „Upoznavajući drugoga, čovjek i sam sebe bolje upoznaje. Čovjek postaje prijemčljiviji za drugu kad poznaje njegovu narodnu i konfensionalnu povjest“, kazao je fra Marić. Poručio je kako ovakvi susreti, ili inicijative koje će poteći od starijih, motivirati mlade da se druže i žive s onima koji nisu njihove vjeroispovjesti.

Ivo Čarapina iz Vijeća učenika Grada Mostara smatara da je ovo divna prilika da se poruše nametnute predrasude. „Najbolji način rušenja tih barijera je upoznavanje. Dijalog može zbližiti različitosti i povezati one koji vide razlike među religijama i zaključiti koliko su one ustvari bliske i slične“, rekao je Čarapina.

Sanjin Salčin učenik iz Mostara potrebu ovavkih druženja smatra jednim od značajnih procesa kako bi se izgradili pravilna mišljenja o drugim relgijima. „Danas su u Mostaru percepcija religija i nacionalizna dosta povezani, jer mladi nisu dosta upućeni u to i mislim da će na ovaj način imati priliku upoznati drugačije kulture“, rekao je Salčin.

Sanja Brenjo učenica iz Nevesinja smatra da bi bilo izuzetno dobro da i učenici iz Mostara dođu u Nevesinje. Kazala je kako je ovo prvi put da uđe u jednu džamiju. „ Ne slažem se sa onim ocjenama koje tvrde da djeca rastu u mržnji i nepovjerenju. Te priče treba ostaviti za ono doba prije rata i da to uopće ne treba spominjati“, kazala je Brenjo.  

Program „Dan otvorenih vrata“ je realizirana u sklopu USAID-ovog programa PRO – budućnost u saradnji sa CRS-om (Catolic Relif Servis), Katoličkom biskupskom konferencijom, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banjaluke. Uloga Međureligijskog vijeća u ovom projektu je, kako je naglasio stručni savjetnik Igor Kožemjakin, nivo međureligijskog dijaloga proširiti na lokalne zajednice i mlađe starosne grupe. „Paradoksalna je situacija da mi u BiH mislimo da znamo sve jedni od drugima i cilj ovih projekata je zbližavanje mladih kako bi se razbile te predrasude. Uvjereni smo da imamo mnogo više toga što nam je zajedničko, već onoga što nas razjedinjava“, kazao je Kožemjakin.

www.miz-mostar.com

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner