Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Livno: Druženje pod nazivom „Majka – kraljica muslimanskog doma“

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Livno: Druženje pod nazivom „Majka – kraljica muslimanskog doma“

U nedjelju, 22. marta 2015. godine, Udruženje žena MIZ Livno upriličilo je zanimljivu manifestaciju i druženje, posvećenu majci i njezinom počasnom mjestu koje joj islam poklanja, pod nazivom „Majka – kraljica muslimanskog doma“.

Roditeljima smo obavezni dobročinstvo činiti, a osoba koja najviše zavrjeđuje našu pažnju, poštovanje i ljubav, ipak je majka. Kada su Poslanika, a.s., upitali o tome koga trebamo najviše poštovati i voljeti, on je odgovorio „majka“. Tek četvrti put kada su ga isto pitali, rekao je „otac“. Nesumnjivo je vrijednost oca velika, ali vrijednost i počasno mjesto majke, zna samo Uzvišeni Allah dž.š., u što se možemo uvjeriti kroz mnoge primjere požrtvovanih majki, velikih heroina, koje ne oklijevaju ni vlastiti život za uspjeh i dobrobit djeteta.

Zabavni dio ovog druženja uljepšali su učenici drugog (Merjem Gurda sa recitacijom o majci) i trećeg razreda mekteba u Livnu, te mekteb iz Golinjeva na čelu su muallimom Dženitom M. Svoje autorske radove o majci/ocu, pročitale su Semira H., Jasmina M. i Šejla M.K., ne ostavljajući nikoga ravnodušnim.

Dirljive ilahije koje opjevavaju posebnost majke, izvele su Mevlida H. i Sevlija V., izmamivši mnogima suze, ali one lijepe i nježne suze radosnice zato što smo majke, što imamo majke, ili što se nadamo susretu s njima, ako Bog da, u lijepom Džennetu.

"Džennet je pod majčinim nogama." Ovo je hadis Muhammeda, a.s., koji nam metaforički opisuje vrhunac dobročinstva na ovome svijetu, jer zaista, onaj koji poštuje i pazi svoje roditelje, ne može biti loš čovjek. Poslanik, a.s., žali onoga ko doživi svoje roditelje, provede većinu života s njima, a time ne zaradi džennetske bašče. Ovo su samo neke poruke koje smo nastojali poslati prisutnim gostima, u nadi da će ih prihvatiti i primjenjivati u svakodnevnici.

Šejla Mujić Kevrić

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner