Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Manifestaciju "Vikend u Medresi"

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Manifestaciju "Vikend u Medresi"

Karađoz-begova medresa je i ove godine, 4. i 5. aprila, priredila manifestaciju "Vikend u Medresi". Manifestacija je održana po drugi put, a okupila je učenike završnih razreda osnovnih škola Hercegovačko-neretvanskog, ali i drugih kantona. Cilj manifestacije je da se učenici devetih razreda osnovnih škola upoznaju sa radom i djelovanjem Karađoz-begove medrese i da uvide da im je Medresa blizu, a nikako daleka i strana. Ovogodišnja manifestacija okupila je oko 80 učesnika koji su u toku dana vikenda u Karađoz-begovoj medresi prošli određene radionice i sadržaje koje su im organizatori ponudili. Bili su to edukativni, vjerski, kulturni, sportski i drugi sadržaji, u kojima su učesnici manifestacije istinski uživali, kako su i sami istakli u evaluacijskim listovima. Učesnici su se imali priliku upoznati i sa učenicima Medrese, koji su im bili domaćini, a koji su vrijedno radili da svaki trenutak njihovog boravka u Karađoz-begovoj medresi protekne u lijepoj i ugodnoj atmosferi.

Manifestaciju "Vikend u Medresi" zvanično je proglasio otvorenom prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, a poruku učesnicima iskazao je maturant Semir Garib, predsjednik Vijeća učenika. Kroz radionicu upoznavanja, koju su vodile profesorice Saudina Tulek i Ilhama Puce, predavanje o Muhammedu, a.s., koje je održala mr. hfz. Lejla Boškailo-Obradović, predavanje o Kur'anu prof. kurra-hafiza Armina Abaze, promociju "Mimara", lista učenika  Karađoz-begove medrese, kojom je rukovodila prof. Lejla Mušić, gostovanje u radijskoj emisiji Radija "Divan" - online radija Karađoz-begove medrese, sportske igre koje je predvodio mr. Ernad Čajdin, Access radionicu sa prof. Sanjom Ćemalović, druženje sa diplomantima Karađoz-begove medrese Rešadom Šehić, Harisom Omerikom i Džaferom Alićem, učesnici su imali priliku spoznati šta Karađoz-begova medresa znači za njene učenike, diplomante, društvo i zajednicu u cjelini, ali i šta može predstavljati njima, ako po završetku osnovnog školovanja njihov izbor kao srednjoškolski put upravo bude ova - najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Hercegovini.

Učesnici  su u okviru "Vikenda u Medresi" imali i radionicu tokom koje su izrađivali najbolje portofolije o Poslaniku, a.s., predstavivši ih na večernjem druženju, a u sklopu kojeg je održan i kviz o poznavanju djela i misije Muhammeda, a.s. Svoje misli o Poslaniku, a.s., iskazali su i kroz pisanje literarnih radova. Najbolji takmičari, prezentatori portofolija i literarci bili su i nagrađeni.

Manifestacija je završena dodjeljivanjem zahvalnica učesnicima i hair-dovom, koju je proučio mr. Suad Mujakić, pomoćnik direktora za Internat.

Manifestacija je uspješno realizovana zahvaljujući vjeroučiteljima, imamima i muallimima samih učesnika, koji su se angažovali oko odabira svojih učenika koji će biti dio ovog značajnog projekta za Karađoz-begovu medresu.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner