Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Savjetovanje o administrativno pravnom djelovanju

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Savjetovanje o administrativno pravnom djelovanju

Mostar; 16. 04. 2015.g. - Savjetovanje za rukovodioce organizacionih jedinica Islamske zajednice s područja Mostarskog muftijstva kojem je prisustvovao i mostarski muftija Salem ef. Dedović danas je održano i u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.

Cilj ovog edukativnog savjetovanja, kako je naglasio  direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Ismail ef. Smajlović, je podizanje standarda u administrativnom poslovanju organa i institucija Islamske zajednice koji će dobiti i adekvatnu normativnu proceduru. „Cilj nam je da pokušamo dostignute reforme podići na veći nivo i da ih, primjereno muslimanima, uredimo u skladu sa aktuelnim civilizacijskim izazovima“, kazao je Smajlović.  Naglasio je da će ovaj projekat pomoći kvalitetnijem misijskom radu Islamske zajednice zašto je potrebno urediti procedure i normativne akte. Pojasnio je da bi se Zajednica  isključivanjem tih elemenata iz djelovanja ponovo suočila sa metodologijom  suhoparnog djelovanja kakvo je evidentirano u vrijeme socijalističke vlasti. „ U svakodnevnom radu suočavamo se sa potrebom da svako od nas  radi na administraciji i uvođenju standarda koje će biti od velikog značaja za buduće generacije, kako bi u toj našoj ostavštini mogli pronaći validne potvrde identiteta“, rekao je Smajlović. Naveo je niz događaja i iskustava imama koji su se suočavali sa nedostatkom pisane građe i relevantnih izvora. „Ne bih se pozivao na standarde razvijenih zemalja jer muslimani imaju tradiciju mnogo dužu od toga, a da li je ona dovoljno dobro bila uređena je drugo pitanje. Mi nemamo mnogo vremena se osvrtati unazad već trebamo uzimati to što je pred našim očima i prihvatiti norme i standarde koji će biti primjenjivi“, kazao je Smajlović. Pozvao je sve odgovorne nosioce funkcija u Islamskoj zajednici da budu svjesni svoje uloge i da doprinesu u jačanju društvene strukture svoga vremena. 

Predsjednicima medžlisa, glavnim imamima i sekretarima medžlisa predavanja o temi „Značaj ustavnosti i zakonosti u normativnoj kulturi“ održao je dr. Vedad Gurda, predavanje o temi „Ustavne izmjene i druga akta za rad organa i ustanova Islamske zajednice“ održao je prof.dr. Lutvo Mehonić. Direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ef. Ljevaković i u Mostaru je govorio o „Odnosu forme i suštine u funkcioniranju i radu organa i ustanova Islamske zajednice“.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner