Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Posjetom jami Lipovači obilježena 23. godišnjica stradanja Bošnjaka Nevesinja

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Posjetom jami Lipovači obilježena 23. godišnjica stradanja Bošnjaka Nevesinja

http://muftijstvo-mostarsko.ba/images/stories/lipovaca.jpg

Dana 14. juna 2015. godine u organizaciji Udruženja Bošnjaka Nevesinja „Povratkom za BiH“ i Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje oko 120 Bošnjaka Nevesinja i gostiju posjetilo je jamu Lipovaču u blizini grada Nevesinja, u koju je 1992. ubačeno između 150 i 200 ubijenih nevesinjskih Bošnjaka. Po nalogu srpskih vlasti, tijela su kasnije premještena iz jame na nepoznatu lokaciju. Komisija za traženje nestalih uspjela je u jami pronaći ostatke tijela 18 osoba. 

Prisutnim su se obratili Šerif Bojčić, predsjednik Udruženja povratkom za BiH, mostarski muftija Salem ef. Dedović i Mujo Hadžiomerović, delegat i šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Prisutna je bila i Paulina Janusz iz Tranzicijske pravde.

Muftija Dedović je pozvao nadležne organe da pomognu u rasvjetljavanju ovog zločina, a posebno je apelovao na čojstvo i savjest Srba da otkriju mjesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka

Muftija je naglasio i da se pozicija Bošnjaka Nevesinja mora osnažiti u smislu jačeg političkog organizovanja i predstavljanja jer dosadašnjim načinom i kapacitetom ne možemo biti zadovoljni.

Podsjećamo da je u periodu 1992. u Nevesinju ubijeno 305 Bošnjaka i 14 Hrvata. Svirepo je ubijeno i 26 djece, a za 126 osoba se još traga.

 

 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner