Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Po šesti put zaredom Centralna manifestacija obilježavanja Lejletu-l-Bedr u Donjoj Mahali

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Po šesti put zaredom Centralna manifestacija obilježavanja Lejletu-l-Bedr u Donjoj Mahali

Mubarek noć Lejletu-l-bedr obilježena je sinoć u svim džematima na području Medžlisa IZ Mostar. Centralna manifestacija obilježavanja ovog važnog datuma u historiji islama po šesti put zaredom organizirana je uz Jahja Esfelovom mesdžidu na malonogometnom stadionu.

Teravih namaz predvodio je hafiz Ahmed Arif Akbaba, a prigodan program nakon teravih namaza priredili su Bea Balta, sestre Ena i Ema Jazvin. Tokom svečanog programa o Bedru su okupljenim vjernicima govorili u ime organizatora Mirza Bašić učenik Karađoz-begove medrese koji ovog ramazana na praksi u ovom džematum, glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić i mostarski muftija Salem ef. Dedović.  

„Bedr nije samo jedna bitka u historiji, za nas u Mostaru Bedr je i zadnji rat. BEdr je i ova večerašnja tervija na otvorenom. Ovo je prije 30-tak godina bilo nezamislivo. Tad su naše, dede i nene klanjali i zikrili u sobama sa spuštenim zavjesama. E evo nas večeras ovdje (na stadionu, na otvorenom)  bez ikakvog straha veličamo našeg gospodara. To je Bedr, kad pobijedimo svako iskušenje, nadvladamo svaku fitnu.“, istakao je Mirza. 

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić govoreći o porukama Bedra izdvojio je značaj reda i poretka. Podsjetio je da su događaji s Bedra univerzalna  i neiscrpna inspiracija za sve generacije do Sudnjeg dana.  „Ostaviti ono što je negativno a prihvatiti pozitivno je poruka Bedra. To je pobjeda tevhida nad širkom istine nad laži, pobjeda dobra nad onim što dobro nije“, kazao je ef. Cikotić. 

Podsjetio je da zajednica, džemat simbolizira Božiju milost te pozvao vjernika da uče dove o zajedništvu i zbližavanu ljudskih srca. „ Poruka Bedra je da budemo skupa u dobru, na istini. Naša pobjeda bedranska će biti svaki sabah, braćo i sestre, dječače i djevojčice, koji klanjamo prije izlaska sunca u našoj džamiji“, dodao je ef. Cikotić.  Nabjarajući poruke koje se mogu izvući iz događaja Bedra naveo je obrazovanje, čuvanje porodice, omogućavanje mladim ljudima posla i stupanja u bračnu zajednicu, težiti zajedništvu.

„Danas muslimani u svijetu nemaju nikakvu snagu niti moć. Muslimani nemaju ni političku ni ekonomsku moć, nažalost, ni ujedinjenu zajedničku riječ. Zato bi u povodu Lejletu-l-Bedra bila najvažnija poruka donijeti mir među muslimane koji su se podijeli po različitim frakcijskim, etničkim i drugom skupinama“, tumačeći hadis o izgubljenoj snazi i vjeri kod muslimana  rekao je u svom obraćanju muftija mostarski Salem ef. Dedović. 

Pozvao je vjernike da iskoriste ramazan mjesec u kojem se u ime Boga odriču prohtjeva da stalno nastoje tražiti načina kako kvalitativno pomoći svojoj zajednici. „ Ostvariti taj stepen vjerskoj zajedništva u činjenju dobra značilo bi ostvariti i postići samopoštovanje i samopouzdanje na zemlji pa tek onda se možemo nadati Allahovoj milosti i Njegovoj pomoći“, zaključio je muftija Dedović.

Uvodno ašare na početku svečanosti proučila je Rejhana Pobrić, polaznica mektepske nastave u Donjoj Mahali. 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner