Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Sastanak Reisu-l-uleme s Muftijama i članovima Rijaseta

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Sastanak Reisu-l-uleme s Muftijama i članovima Rijaseta

Sarajevo 18. Novembar 2015. (MINA) - Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović održao je 18. novembra 2015. godine zajednički sastanak sa muftijama iz Bosne i Hercegovine i članovima Rijaseta.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, razmatrano je više pitanja koja se tiču aktuelnog stanja u društvu s aspekta vjerske doktrine, posebno u kontekstu moralno-etičkih pitanja, te stanje vjerskog života u džematima Islamske zajednice.

U raspravi su naglašene mnogostruke štetne posljedice moralne krize sa kojom se suočavaju mnoge muslimanske porodice kao i društvo u cjelini, od čega se posebno ističe problem igara na sreću i kladionica, bolesti ovisnosti, te kriza braka i porodice.

Islamska zajednica je čvrsto opredijeljena da aktivno promovira i štiti vrijednosti islamskog morala i ukazuje na štetne posljedice koje spomenute društvene pošasti imaju, istaknuto je u raspravi. Također je izraženo uvjerenje da je potrebno podsticati i stimulirati mlade ljude da stupaju u brak te pružati moralnu i materijalnu pomoć mladim bračnim parovima, posebno u povratničkim područjima.

Analizirajući stanje vjerskog života, muftije su pohvalile predanost imama u ispunjenju misije Islamske zajednice, te naglasili značaj adekvatne i stalne podrške imamima u njihovom radu.

Reisu-l-ulema i muftije su pozvali muslimane na dosljedno slijeđenje islama na temelju tumačenja hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida, što je višestoljetna tradicija muslimana na ovim prostorima. Također, reisu-l-ulema i muftije su podsjetili na važnost primjene ranije donešenih rezolucija o tumačenju islama kojima se nalaže slijeđenje srednjeg puta, a odbacuju sve krajnosti u razumijevanju i prakticiranju i vjere.

Na sastanku je još jednom snažno naglašena opredijeljenost Islamske zajednice međuvjerskom dijalogu, poštivanju temeljnih sloboda i ljudskih prava.

www.muftijstvo-mostarsko.ba

 

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner