Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Tribina: Rušenje Starog mosta je posljedica dogovora Karadžić - Boban u Gracu!?

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Tribina: Rušenje Starog mosta je posljedica dogovora Karadžić - Boban u Gracu!?

Tribina: Rušenje Starog mosta je posljedica dogovora Karadžić - Boban u Gracu!?
 

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca Mostar u povodu 23-te godišnjice rušenja Starog mosta organiziralo je javnu tibinu pod nazivom “Da se ne zaboravi”. Na tribini su govorili prof. Dr. Senadin Lavić, muftija u penziji Seid ef. Smajkić i Hasan Eminović.

Eminović je, jačajući ideju kulture sjećanja, prikazao kratku video prezentaciju porušenih džamija u Mostaru u njegovoj okolici. „Rušenje Starog mosta i džamija je jedna te ista priča. U svakom slučaju radi se o dogovorenom ataku na naš bošnjačko-muslimanski, zapravo bosanski identitet. I džamija, i Stari most u Mostaru i Begovina u Stocu bili su dogovorena meta dvostruke agresije na Bosnu i Hercegovinu. Dok su nam rušili džamije, svijet tome nije pridavao veliku pažnju, ali kad su srušili Stari most, detonacija divljaštva i barbarstva protresla je dvore svih evropskih metropola“, istako je Eminović.

Muftija Smajkić je u svom izlaganju prisutne podsjetio na historijsku ulogu Starog mosta u kulturi življenja građana Mostara, a potom govorio o ciljevima njegovog rušenja. „Armija R BiH koja je bila u službi očuvanja integriteta BiH proglašena je nepoželjnom, jer je mogla osujetiti separatizičke ciljeve. Institucije R BiH nisu mogle ostvariti nikakvu ulogu pod kontrolom HVO-a gdje je vlast vršila tzv. Herceg-Bosna, računajući na snažnu podršku Republike Hrvatske“, ove činjenice kao prethodnicu stradanja s kojim su se suočili Bošnjaci Hercegovine naveo  Smajkić. Podsjetio je da o tim nepodnošljivim uslovima iz ljeta 1993.godine svjedoči i IV periodični izvještaj specijalnog izvještača generalnog sekretara UN-a, Tadeuša Mazovjetskog o ljudskim pravima na teritoriji bivše Jugoslavije.  „ Nasrtaje na živote stanovništva prati i rušilačka pomama zaštićenih spomenika kulture i historijskog naslijeđa. Vrhunac zločina i zvjerstva predstavlja rušenje Starog mosta, simbola Grada Mostara“, kazao je Smajkić, zaključivši kako je kroz historiju Mostara prošlo mnogo vojski, ali nikome od njih osim HVO-a nije smetao Stari most.  Motivacija za taj vandalski čin, kako je istakao, bila je  pretvaranje grada u ruinu, da bi se na ruinama izgradio takozvani stolni grad Hrvatske provincije.  U zaključcima svog izlaganja Smajkić je poručio da, upravo stoga, da bi se došlo do mira i harmonije majorizacija i supermacija na bilo koji način i u bilo kojoj administrativnoj jedinci moraju biti odbačene.

Porf.dr. Senadin Lavić o Starom mostu govorio je na osnovu simboličkog razumijevanja razdvojenih ideja, politika, kultura. „ Most je prostorna tačka koja spaja te strane. Treba se zapitati šta je stajalo spram toga, što je omogućilo da se most posmatra kao ratna meta i kako nazvati to što dovodi do rušenja mosta. Meni je jasno da je ideologija koja je to omogućila neka vrsta neofašizma, koja se može nazvati i kao velikodržavni hegemonizma“, ustvrdio je Lavić. Na tim temeljima Lavić je analizirao historijska kretanja u BiH tokom proteklog stoljeća. „ U Gracu su 1991.godine Boban i Karadžić odlučili da Mostar bude glavni grad Herceg-Bosne, da im se doda Stolac, i od tada do danas traje taj monstruozni projekat“, izrazivši čuđenje kako bošnjačka politika naivno prihvata da se danas pokušava dovesti do kraja ono što je počelo 90-tih godina. „Zamislite vi, kako je biti pripadnik jednog evropskog naroda kojeg 26 godina drže pod nišanom, svaku večer drže pod propagandom nekog manijakalnog tipa koji bez imalo stida prosipa etnofeudalizam, mržnju prema drugačijem, mržnju prema Sarajevu, mržnju prema Mostaru. Zamislite kako je biti u Evropi ta vrsta čovjeka“, kazao je Lavić poručivši da ni u kom slučaju Bošnjaci ne bi trebali pristati na tu metodologiju politike koja bi dodatno razarala Bosnu.  

(www.preporod.com)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner