Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Stotine učenika pošumljavalo brdo iznad Mazoljica

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Stotine učenika pošumljavalo brdo iznad Mazoljica

Stotine učenika pošumljavalo brdo iznad Mazoljica
 
Oko četiri stotine učenika nekoliko mostarskih osnovnih i srednjih škola, te brojni volonteri iz više nevladinih organizacija s područja Mostara, učestvovali su u subotu u velikoj akciji pošumljavanja goleti iznad naselja Mazoljice, na lokalitetu podno brda Stolac.Akciju je organizovalo Udruženje Nova snaga iz Mostara, a učestvovali su učenici OŠ Mustafa Ejubović šejh Jujo na Šehovini, OŠ Mujaga Komadina iz Donje Mahale, 4. osnovne škole, Elektrotehničke škole, Karađozbegove medrese i Druge gimnazije, dok su svoj doprinos dali i članovi Udruženja građana Brankovac.
 
5000 sadnica na 5 hektara
Predsjednik Udruženja Nova snaga, Anel Droce izjavio je za StarMo portal da je riječ o 5000 sadnica crnog bora, munike i cedra, a sadi se na oko pet hekatara zeljišta, koje je ograđeno kako bi se sadnice zaštitile.

"Ja apelujem ovom prilikom na građane da se sačuvaju ove sadnice, da se sačuva ograda, da se ne oštećuje, jer ovo je zaista projekat koji ide u korist svih nas, odnosno projekat koji podrazumijeva opšte dobro građana", kazao je Droce.
Droce objašnjava da je taj lokalitet odabran prvenstveno iz razloga što je na tom mjestu prije bila šuma, koja je tokom ratnih dešavanja devastirana.

Spriječiti odron tla
"Ovaj teren predstavlja potencijalno klizište za naselje Mazoljice, odnosno jedan dio naselja i kuće koje su izgrađene na području ispod ovog terena. Nadamo se da će sadnja ovih stabala doprinijeti da se amortizira efekat klizišta i efekat erozije tla, koji je zaista prisutan na ovom području i predstavlja objektivnu opasnost za građane ovog dijela naselja", dodao je Droce.

Podrška ministrice Dilberović i muftije Dedovića
U akciji su učestvovali i pružili podršku mladima ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Federacije BiH, Elvira Dilberović, te muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Ministrica Dilberović je kazala da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) podržalo akciju preko programa Federalne vlade. Radi se o iznosu kojeg je FMON dobilo za program borbe protiv ovisnosti.
"Mi smo prepoznali program nevladinog udruženja Nova snaga i ja sam prosto oduševljena da je ova nevladina organizacija uspjela okupiti preko 400 učenika iz pet osnovnih i srednjih škola sa područja Mostara. Ja se nadam da će i ostali koji su dobili sufinansiranje tragom ovog programa na isti ili sličan način opravdati ono što smo im pomogli", kazala je ministrica Dilberović, navodeći da je za ovaj projekat ministarstvo pomoglo sa 7700 KM.

Istakla je da akcija pokazuje da se dobre stvari mogu uraditi i sa malo novca, te da se djeca mogu educirati i mimo škole.


Dvije trećine šuma uništeno
Muftija mostarski Salem ef. Dedović smatra da akcija pošumljavanja ima ogromni značaj, te da je ona nešto najpotrebnije gradu i njegovoj zajednici – a to je razvijanje ekološke svijesti, briga za životnu sredinu, afirmacija projekata životne sredine.

"Mi se ovdje u našem gradu susrećemo sa ozbiljnim, najozbiljnijim, najtežim oblicima uništavanja životne sredine, zaštićenog prostora. Današnja akcija pokazuje visoko razvijenu svijest ove omladine, koja samo treba podršku, samo treba organizaciju, koja je spremna raditi, koja želi raditi", rekao je muftija Dedović, ističući da nam je "životna sredina u golemoj mjeri devastirana".

"Ja sam se dovezao na ovaj lokalitet sa ljudima iz Šumarstva. Oni su me upoznali sa frapantnim podacima da je dvije trećine našeg šumskog potencijala uništeno", kazao je muftija Dedović.


Govoreći o značaju brda oko Mostara, muftija je podsjetio da je lokalitet na kojem se odvijala današnja akcija već jednom pošumljavan, ali da je sve otišlo u nepovrat.

Donacija u sadnicama za SPC Mostar
Inače, predsjednik UG Nova snaga Anel Droce zahvalio se na pomoći u realizaciji akcije pošumljavanja i Gradu Mostaru, te preduzeću Komunalno, koje je direktno pomoglo da se postavi ograda i iskopaju rupe za postavljanje sadnica.

Treba reći da su aktivisti danas takođe donirali 400 sadnica Srpskoj pravoslavnoj crkvi Mostara, kako bi se one zasadile unutar groblja Pašinovac, kako bi se spriječilo odronjavanje tla, koje je već godinama aktuelno na tom području.

(StarMo)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner