Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Karađoz-begova medresa: Različitim programima obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Karađoz-begova medresa: Različitim programima obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.

Karađoz-begova medresa je i ove godine, po peti put, organizovala akciju „Volimo te, Miljeniče“, a u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela 1438. hidžretske godine.
U sklopu akcije darivala je sugrađane određenim iskazima Allahovog poslanika-Muhammeda, a.s., time podsjećajući na djelo i misiju Poslanika čovječanstva, koji je poslan kao milost svim svjetovima. Uz hadise Allahovog miljenika, sugrađane je Karađoz-begova medresa darovala i određenim poslasticama. Da je akcija od samog njenog početka lijepa i korisna stvar pokazale su i hair-dove sugrađana, koji su bili obradovani jednom ovakvom aktivnošću koju im Karađoz-begova medresa priređuje već godinama. Uz darovane sugrađane, darovali smo i naše komšije – uposlene u Javnoj kuhinji Mostar, Specijalnoj jedinici Mostar i Vatrogasnoj jedinici Mostar. Poslastice i hadisi uručeni su i polaznicima i muallimima džemata „Zalik“ – džemata kojem teritorijalno pripada i Karađoz-begova medresa. Polaznici mekteba svoju su radost iskazali u nekoliko rečenica zahvalnosti učenicima i profesorima naše škole, koji su ih iznenadili ovim lijepim gestom. Za realizovanu aktivnost posebno zahvaljujemo našim vrijednim učenicima i učenicama, koji su dali svesrdan doprinos istoj, moleći Uzvišenog da ih neizmjerno nagradi svakim dobrom na oba svijeta!

Program „Poslanik u našim srcima“ učenika osnovnih škola i Karađoz-begove medrese

Karađoz-begova medresa: Različitim programima obilježen dan rođenja Muhammeda, a.s.

Karađoz-begova medresa je 12. decembra 2016. godine priredila svečani program u povodu obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Poslanik čovječanstva-Muhammed, a.s. Po treći put održan je program koji su zajedno izveli učenici Karađoz-begove medrese i osnovnih škola Grada Mostara. Svečanosti su prisustvovali prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, profesori, odgajatelji i učenici Karađoz-begove medrese, vjeroučitelji, učenici osnovnih škola, te njihovi roditelji. Sadržajem cjelokupnog programa izvođači su podsjetili na misiju i djelo Muhammeda, a.s., koji je kao milost svim svjetovima došao i pozvao ljude i narode vjerovanju u Jednog Boga. 
U toku svečanosti prisutnima se obratio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, istakavši: "Nalazimo se u danu u kojem se rodio naš Poslanik, naš uzor, osoba koju najviše volimo i osoba prema čijim preporukama svoj ovodunjalučki život živimo. Nadamo se da će ova manifestacija – druženje uz Muhammeda, a.s., doprinijeti zbližavanju učenika osnovnih škola i učenika Karađoz-begove medrese, gdje će, uz ove sadržaje, biti omladina koja živi praksu Muhammeda, a.s., i koja Muhammed, a.s., smatra svojim jedinim uzorom.“
Recitale o Poslaniku, a.s., o njegovim osobinama, njegovoj misiji i porukama koje je ostavio svojim sljedbenicima, te ilahije i kaside izvodili su učenici Osnovne škole "Mujaga Komadina", Osnovne škole "Gnojnice", Osnovne škole "Mustafa Ejubović-Šejh Jujo", Osnovne škole "Blagaj", VI osnovne škole, Osnovne škole "Bijelo Polje", Osnovne škole "Zalik" i Karađoz-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini. Svečanost je završena dovom koju je proučio Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner