Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Mostar: Svečano otvoren šesti kamp za mujezine

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Mostar: Svečano otvoren šesti kamp za mujezine

IMG_1509_1024x683

U prisustvu roditelja i muallima danas je u holu Karađoz-begove medrese glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić svečano otvorio šesti po redu kamp za mujezine. Riječ je o jedinstvenom i prepoznatljivom projektu Medžlisa IZ-e Mostar koji se tokom zimskog raspusta ciljano i u kontinuitetu organizira za polaznike mektepske pouke.

Glavni imam Suljo ef. Cikotić  izrazio je zahvalnost roditeljima i djeci na ukazanom povjerenju, a menadžmentu Medrese na srdačnoj dobrodošlici.  „Nadamo se da će i ova naša mladost biti naša trajna vrijednost, vrijednost našeg naroda i domovine i nešto sa čim će se ponositi Muhamed a.s., što će biti radost naših srca i nešto čime ćemo zaraditi Božiju naklonost i opskrbu“, istakao je ef. Cikotić. Na važnost uloge mujezina ef. Cikotić je ukazao kroz primjere hazreti Bilala koji je bio jedan od najomiljenijih ashaba Muhameda a.s. U ime kolektiva Karađoz-begove medrese učesnicima šestog kampa za mujezine toplu dobrodošlicu izrazio je mr. Suad ef. Mujakić pomoćnik direktora za internat.

Ovogodišnji kamp je okupio  dvadeset učenike iz gotovo svih mekteba sa područja mostarskog medžlisa.  Kamp će trajati do 7.1. 2017.god. kada je planirana dodjela certifikata i  završna svečanost.

 „Namjera nam je da osposobimo djecu da budu mujezini u svojim džematima, da pomažu svojim imamima. Ovo je ujedno i jedinstvena  prilika da se u ovoj fazi djetinjstva upoznaju sa internatskim životom u Karađoz-begovoj medresi, da se zakratko odvoje od svojih roditelja i počnu usvajati osobine zajedništva, prijateljstva baziranog na principima islama“, kazao nam je voditelj ovogodišnjeg kampa Jusuf ef. Kafadar.

Nastavni plan i program u koji je uključeno još dvojica imama, hafiz Jusuf ef. Bećoja i Atif ef. Mujkić, ciljano je usmjeren u osposobljavanje djece kako bi samostalno mogli mujeziniti na svih pet dnevnih namaza, džuma i teravih namazu sa naglaskom na tačnom i lijepom izgovoru. Osim edukativnih sadržaja planirana su i takmičenja  nekoliko sportskih disciplina.  Najuspješniji polaznik kampa će u petak mujeziniti u Karađoz-begovoj džamiji dok će ostali polaznici tu časnu ulogu imati u drugim mostarskim džematima.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner