Fri04232021

Last updateMon, 19 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Dova šehidima- Deveti maj je kratka historija Mostara

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Dova šehidima- Deveti maj je kratka historija Mostara

Učenjem Ja-sina i hatma dove na centralnim mostarskim šehitlucima jučer je u Mostaru obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom, dan Zlatnih ljiljana, evocirane uspomene na pogibiju heroja iz Komande Četvrtog korpusa u zgradi Vranica (9. maja 1993.g.), odano dužno poštovanje svim šehidima i poginulim borcima AR BiH i MUP- R BiH u agresiji na grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu, evocirane uspomene i sjećanja na golgote kroz koje je prošlo desetine hiljada Bošnjaka u logorima Herceg-Bosne.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić u pozdravnom obraćanju pojasnio je islamske stavove o tradiciji sjećanja na šehide. „To je emanet poštovanja, sjećanja koji smo preuzeli od naših predaka“, kazao je ef. Cikotić.

Dova šehidima- Deveti maj je kratka historija Mostara

Ovaj datum mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović nazvao je historijski važnim za Mostar i cijelu Hercegovinu. „Važno je da smo danas ovdje, da je s nama nova generacija koja zna i umije raspoznati historijske istine. Historija mora biti učiteljica života, jer 9. maj nas stalno podsjeća da je tog dana nad ovim gradom izvršena agresija i da je ovaj grad stavljen pod opsadu“, rekao je muftija.

Oružane brutalne atake 9. maja 1993. g. nazvao je atacima fašističke ideologije nad nedužnim narodom Mostara.  „Ova mezarja, ovi bijeli nišani svjedok su tome. Prošlost se ne smije ignorisati. Ona mora ostati živa radi budućih pokoljenja, ne nikako radi bilo kakve osvete i revanšizma. Ono što je bilo ne može se vratiti i izbrisati“, istakao je muftija.

Stoga, naglasio je, Evropa mora na vrijeme prepoznati i suočiti se sa istinom da u njenom krilu ponovo bujaju desne, ekstremne ideje koje potiru različitosti. „Različitosti samo obogaćuju ovaj svijet. One nisu prijetnje. Prijetnje ovom svijetu su isključivosti, radikalne ideologije i politike koje samo za sebe žele prostor“, prokomentirao je muftija.

Govoreći u novijoj historiji Mostara muftija je rekao da je to grad u kojem ima mjesta za svakoga, da je dovoljno širok i prostran da svako u njemu nađe svoje mjesto, da se treba razvijati na principima jednakopravnosti, uvažavanja i bez bilo kakve hegemonije.

„Mostar je dovoljno propatio. Nosi golemo breme i rata i poraća i vremena krhke, i vremena čvrste izgradnje mira. Mostar je zaslužio da mu se oda priznanje da ima sigurniju i izvjesniju budućnost. To su zaslužile generacije koje su rođene i koje će se roditi u ovome gradu“, rekao je muftija.

Na kraju je poručio kako zbog stotina šehida pokopanih u brojnim šehitlucima Mostar konačno mora imati centralno spomen obilježje. „Mostar mora imati spomen obilježje na Musali. Tu mu je mjesto“, precizirao je muftija dodavši kako je to obaveza i odgovornost kulturno - civilizacijskog istrajavanja Bošnjaka u Mostaru.

Jasin i šerif pred duše šehida proučili su mostarski imami, a brojne delegacije iz javnog, političkog i društvenog života položile su cvijeće nedaleko od mezarova slavnih komandanata Midhata Hujdura Hujke i Arifa Pašalića.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner