Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Medžlisu Islamske zajednice Mostar dodijeljen certifikat ISO standarda

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Medžlisu Islamske zajednice Mostar dodijeljen certifikat ISO standarda

Medžlisu Islamske zajednice Mostar dodijeljen certifikat ISO standarda
 

Agencija za certificiranje sistema upravljanja kvalitetom  DQS BH – BHCERT d.o.o. danas je uručila Certifikat ISO 9001:2015 Medžlisu Islamske zajednice Mostar. Certifikate mostarskom muftiji mr. Salem ef. Dedoviću, predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar Ramizu Jelovcu i v.d. glavnog imama mr. Dini ef. Maksumiću uručio je direktor Agencije Derviš Čengić.

Proces definiranja procesa i aktivnosti trajao je dvije i po godine. Usklađen je sa zakonodavstvom BiH i pravilnicima Rijaseta IZ-e u BiH. „Sistem je, u skladu sa potrebama, otvoren i za mogućnosti dorade i primjene novih procedura koje nisu decidno definirane“, pojasnio je Čengić.  Ovaj certifikat u 130 zemalja širom svijeta posjeduje preko 60 000 firmi, a Medžlis IZ-e Mostar je, nakon Rijaseta u BiH prvi organ i institucija Islamske zajednice koji je u svom poslovanju uveo ISO standarde poslovanja.  „Iskustva koja smo stekli u Medžlisu IZ-e Mostar su iznad naših očekivanja i rado ih ističemo kao pozitivne primjere“, zaključio je Čengić.   

Medžlis IZ-e Mostar je po svojoj organizacionoj strukturi kompleksna i heterogena organizacija i preciziranje procedura sistema upravljanja pokazala se kao zahtjev savremenog vremena.  „Ovaj certifikat vrijedi u svijetu i po ovome će nas  prepoznavati, ne samo dosadašnji već i budući korisnici usluga. Za primjenu ovog standarda trebat ćemo promijeniti neke stare navike i time poboljšati naš zajednički sistem rada. Ne radi se ni o kakvom bauku i tih procesa se ne trebamo plašiti“, kazao je predsjednik Jelovac.  Pozvao je uposlenike i korisnike usluga da ISO standard prihvate kao olakšicu u poslovanju jer on je potreban Islamskoj zajednici i njenim sistemima funkcioniranja. 

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović ocijenio je da se radi o velikom iskoraku jer je u Mostaru smješteno sjedište Muftijstva ali i zbog činjenice da je Medžlis IZ-e Mostar najveći medžlis na području Muftijstva u kojeg su „uprete oči i nade“ svih drugih medžlisa. „Islamska zajednica nosi velike i složene terete i ona se s toga gleda drugačijim očima. Ova zajednica, osim baznih poslova, vjerskih pitanja, nosi i društvene odgovornosti našeg naroda. Jednostavno joj je to vrijeme nametnulo. Ne znam da li smo dovoljno svjesni te odgovornosti i stoga je stalno trebamo posjvesćivati“ rekao je muftija.  Čestitajući Medžlisu IZ-e Mostar muftija je kazao kako će uvođenjem ISO standarda svima biti lakše izvršiti svoje obaveze te da će njime biti otklonjeni mnogi nesporazumu a slika Zajednice biti jasnija i pregledna.

(www.medzlismostar.ba)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner