Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Mevludskom svečanošću dočekana Nova hidžretska godina u Livnu

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Mevludskom svečanošću dočekana Nova hidžretska godina u Livnu

Mevludskom svečanošću dočekana Nova hidžretska godina u Livnu

U livanjskoj džamiji Hadži Ahmeda Dukatara, na Glavici, večeras (srijeda) je nakon akšam namaza priređena centralna mevludska svečanost u povodu nastupanja Nove, 1439. hidžretske godine.

Prisutne je pozdravio i čestitao Novu godinu glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić, dok je o značaju hidžre vaz održao muftija mostarski Salem ef. Dedović, nakon čega je u izvedbi hora MIZ Livno proučen mevludski program uz prigodne recitale najmlađih polaznika mekteba.

"Braćo i sestre, nas je ovdje u ovolikom broju, kao i u cijeloj našoj BiH vjera ujedinila. Mi smo narod koji stoljećima baštinimo islam na ovim prostorima, koji unosi radost i sreću u naše živote u kojima ima i kušnje.

Svako vrijeme ima svoje tegobe i kušnje, pa i naše, a kušnjama nas Uzvišeni Allah iskušava i opominje. Kušnja je bila i ovogodišnja žega, vatra, suša, kušnja je i ovo naglo zahlađenje, kušnje su poplave koje nas pogađaju, a mi često kao da smo i slijepi, i nijemi, i gluhi, pa ne vidimo, ne raspoznajemo Allahove znakove, zaokupljeni silnom tehnologijom i medijima, gubeći vlastitu suštinu. Uspjeha nema bez žrtve i iskušenja.

Žrtvu i iskušenje su podnijeli i naš Poslanik Muhamed s.a.v. i njegovi prvi sljedbenici. Oni su bili primorani na hidžru. Ali ne može biti hidžra sve masovnije iseljavanje u druge zemlje iz ove naše BiH. Moramo činiti sve da se ostaje i opstaje u ovoj zemlji, koju Bošnjaci sigurno najviše vole, jer nemaju druge domovine osim ove“, poručio je, između ostalog, muftija Dedović. Nakon mevludskog programa uslijedio je i vatromet.

(www.avaz.ba)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner