Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Seminar o uspješnoj administraciji Islamske zajednice

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Seminar o uspješnoj administraciji Islamske zajednice

U Mostaru počeo seminar o uspješnoj administraciji Islamske zajednice

U organizaciji Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ-e u BiH i Mostarskog muftijstva danas je u Mostaru počeo dvodnevni seminar „Podrška radu organizacionih jedinica Islamske zajednice za poslovnu i uspješnu administraciju“. Seminaru prisustvuju rukovodioci organizacionih jedinca, sekretari, predsjednici i glavni imami medžlisa, te obrazovnih ustanova Islamske zajednice na ovom području.

Cilj seminara prema riječima direktora Uprave za pravne i administrativne poslove Ismaila Smajilovića je pružanje svojevrsne podrške i pojašnjenja u razumijevanju i primjeni usvojenih akata Islamske zajednice. „ Ovaj model rada koncipiran je tako da će rukovodioci službi i sekretari imati priliku iznijeti svoja iskustva na radionicama i na taj način prenijeti ga na kolege koji eventualno u tim područjima rada imaju određenih poteškoća. I upravo ta razmjena iskustava osoba odgovornih za određene poslove je posebna vrijednost koju očekujemo na seminaru“, kazao je Smajilović.

Na specifične okolnosti djelovanja Islamske zajednice na području Muftijstva koje obuhvata 14 medžlisa, 105 džemata, dvije odgojno obrazovne ustanove u svom obraćanju ukazao je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović istaknuvši da su upravo stoga ovakvi seminari od posebnog značaja kako bi se moglo odgovoriti sve dinamičnijim zahtjevima vremena. „Aktivnosti IZ-e sve više se dinamiziraju i usložnjavaju i otuda je sve veća potreba da se adekvatno prate svi procesi i da se daju adekvatni odgovori za sve ono što traži prostor i vrijeme“, naglasio je muftija.

Prvog dana seminara o administrativno-pravnom poslovanju govorio je Mensur Karadža, o standardima u planiranju rada i izradi strategije razvoja dr. Amir Pašić, o značaju timskog rada u Islamskoj zajednici Valdet Peštalić. Radionice s ovim i sličnim temama biće održane danas popodnevnim i sutra u jutarnjim satima.

Osim u Mostaru, prema planu Rijaseta IZ u BiH, seminari će se održati i u svim drugim našim muftijstvima do polovine oktobra ove godine.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner