Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Seminar o prevenciji ovisnosti

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Seminar o prevenciji ovisnosti

U organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijasete IZ-e u BiH jučer je u Mostaru održan jednodnevni seminar o prevenciji ovisnosti. Seminaru su pored nastavnika i profesora vjeronauke s područja Mostarskog muftijstva prisustvovali v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed ef. Husić i pomoćnik ministra za obrazovanje u Vladi HNK-a Sudo Marić.

„Islamska zajednica osim podučavanja naše djece islamu mora voditi računa i o odgojnoj komponenti koja je zapostavljena već duže vremena. Odgovornost onih koji rade sa mladima je velika i stoga su vaša uloga i vaš emanet veliki u radu sa najmlađim članovima našeg društva“, pojašnjavajući razloge organiziranja seminara istakao je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH Hamed ef. Efendić.

Komentirajući sociološke procese nametanja materijalizma kao primarnog poimanja života u širem okruženju ef. Efendić je podsjetio da tih silnica nije lišeno ni bosansko-hercegovačko društvo. „Ni mi kao narod nismo pošteđeni od tog moralnog posrnuća. Materijalizam je dobrim dijelom u drugi plan potisnuo sve moralne vrijednosti, tako da se među omladinom pojavilo mišljenje da nisu u trendu ako se ne odaju nekom od poroka“, prokomentirao je Efendić.

U iskustvima koje je u dosadašnjem radu stekao Ured za društvenu brigu nisu rijetki i zahtjevi roditelja, uglednih džematlija, komšija, građana koji doživljavaju traume od vlastite djece. „Nije rijedak slučaj da su oni izloženi raznim neugodnostima, čak i torturi. Oni ih guraju u dugove, oni im uzimaju i posljednje novce da bi zadovoljili svoje strasti. Sve su to problemi s kojima je suočeno naše društvo i koje moramo sprječavati i prije nego što dođe i zakuca na naša vrata.“, rekao je Efendić.

Ulogu vjeronauke u osnovnim i srednjim školama Efendić je ocijenio presudnom formiranju ličnosti kod djece. „ Stoga moramo da usađujemo u njihov odgoj sve no što je dobro i plemenito, korisno za svakog pojedinca, zajednicu i narod u cjelinu. Našim zalaganjem i islamskim pristupom mi možemo „okalemiti“ duše mladih insana. Stoga moramo prije svega mi biti svjesni odgovornosti i emeneta koji nosimo“, poručio je Efendić.

Savjetnik mostarskog muftije za vjerska pitanja Ilham ef. Puce organizaciju ovog seminara ocijenio je izuzetnom prilikom stručnog usavršavanja i dopunjavanja stečenih znanja i vještina utjecanja na psihofizičke karakteristike ličnosti. „Mladi danas u vremenu sve veće krize morala i narušenog sistema pozitivnih ljudskih vrijednosti tragaju za duhovnim smirajem i na tom putu im svi mi trebamo pomoći“, naglasio je ef. Puce.

U uvodnim izlaganjima na seminaru je o značaju projekta Program prevencije ovisnosti govorila mr. Emina Bešlija, o ulozi i značaju psihologije u prevenciji ovisnosti prof. dr Redžo Čaušević i o doprinosu islamske vjeronauke procesu prevencije u BH društvu dr. Nezir Halilović, nakon čega su sudionici razmijenili lična iskustva i promišljanja o preventivnom djelovanju kod učenika osnovnih i srednjih škola.

Osim u Mostaru sličan seminar u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH održan je sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u Sarajevskom i Goraždanskom muftijstvu.

www.muftijstvo-mostarsko.ba

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner