Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti U Mostaru održani Treći sportski susreti učenica BH medresa

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

U Mostaru održani Treći sportski susreti učenica BH medresa

U Mostaru održani Treći sportski susreti učenica BH medresa

Treći sportski susreti učenica medresa i gimnazija Islamske zajednice održani su 28. i 29. oktobra u Mostaru. U  pet sportskih disciplina takmičilo se 120 učesnica iz sedam medresa. Susrete je otvorio šef odjela za srednje i osnovno obrazovanje Uprave za obrazovanje Rijaseta IZ-e u BiH Seid ef. Eminović. Cilj ovih susreta je afirmacija  sporta i među učenicama medresa, jer slični susreti za učenike organizirani su proteklih 19. godina. Učenice su se takmičile u disciplinama odbojka, rukomet, stolni tenis i dvije atletske discipline trčanje na 100 i 200 metara i šah.

„Želja nam je da sportske rezultate koje postižu učenice naših medresa realno sagledamo, da na jednom mjestu objedinimo sportske potencijale, da ih dalje afirmišemo i prezentiramo ali i da učenice same upoznamo s činjenicama šta na sportskom polju daju i mogu dati. Cilj nam je i da sportske kapacitete podignemo na još veći nivo“, kazao je Eminović dodavši kako učenice medresa već godinama bilježe zapažene sportske rezultate na kantonalnim takmičenjima, poput učenica Karađoz-begove medrese koje kontinuirano osvajaju medalje u atletskim disciplinama i učenica Behram-begove medrese koje učestvuju na državnim takmičenjima.

„Menadžmenti medrese su proteklih godina učinile značajan iskorak u osiguranju dobrih uvjeta za razvoj sporta u okviru redovnog nastavnog procesa. Medrese u Visokom i Travniku ove godine su izgradili i u upotrebu pustili novosagrađane sportske dvorane. Mostarska medresa ima pripremljen projekat izgradnje sportske dvorane sa bazenom za plivanje, a Cazinska medresa radove na bazenu ove godine će uz pomoć šire društvene zajednice privesti kraju“, istakao je Eminović .

Organizaciju susreta u Mostaru, kako je kazao direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek, pomogli Sportski savez grada Mostara, Šahovski klub Mostar i Osnovna škola „Zalik“. „Nadamo se da će ovo druženje naših učenica doprijnieti afirmaciji sporta i zdravog načina života među učenicama“, dodao je Tulek.  Osim sportskih susreta domaćini su organizovali i edukativne posjete znamenitostima Mostara i susrete sa poznatim sportskim radnicama iz Mostara.  

REZULTATI PO DISCIPLINAMA:

 Atletika:

100 Metara

1. Emina Begić, Prva Bošnjačka gimnazija,

2. Amela Subašić, Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“,

3. Envera Aganović, Elči Ibrahim-pašina medresa.

200 Metara:

1. Sumeja Šupuković, Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“,

2. Lamija Kovač, Prva bošnjačka gimnazija,

3. Merjem Trbonja, Medresa „Osman-ef. Redžović“.

Šah:

1. Asja Kantardžić, Prva bošnjačka gimnazija,

2. Ilma Husika, Medresa „Osman-ef. Redžović“,

3. Ajla Alešević, Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“.

Stoni Tenis:

1. Emina Sikira, Gazi Husrev-begova medresa,

2. Belmina Tursunović, Behram-begova medresa,

3. Emina Skenderović, Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“.

Odbojka:

1. Prva bošnjačka gimnazija,

2. Gazi Husrev-begova medresa,

3. Behram-begova medresa.

Ukupni plasman:

1. Prva bošnjačka gimnazija, 68 bodova,

2. Gazi Husrev-begova medresa, 50,4 bodova

3. Medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“, 35 bodova.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner