Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Kasim Čelenka, učenik Karađoz-begove medrese promoviran u hafiza Kur’ana časnoga

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Kasim Čelenka, učenik Karađoz-begove medrese promoviran u hafiza Kur’ana časnoga

Kasim Čelenka, učenik IV razreda Karađoz-begove medrese danas je nakon podne namaza u džamiji „Bosanski mudžahidi“ u prisustvu velikog broja vjernika promoviran u titulu hafiza Kur’ana časnog.

Uz iskrene čestitke diplomu mu je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme IZ-e u BiH uručio hafiz dr. Dževad Hrvačić. „Postati hafiz nije baš lahko, ali nije ni nemoguće. Treba kazati da nije ni nadljudski napor. Ako pogledamo ovog našeg mladog hafiza Čelenku vidimo da je to običan mladić koji je imao jaku volju, jasan cilj i da je imao dobru organizaciju i raspored vremena“, pored ostalog pojašnjavajući vrijednosti učenja Kur’ana i počasti koje, prema učenju islama, čekaju hafize kazao je Hrvačić.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović izrazio je zadovoljstvo što je djelovanje Islamske zajednice u Mostaru i Karađoz-begove medrese rezultirao dobrim prilikama i uslovima za kvalitetan duhovni, odgojni, naučno-istraživački rad. „Tog dara trebaju biti svjesni svi pa i naši mladi hafizi koje predstavljamo javnosti. To je naš veliki emanet kojeg trebamo savjesno čuvati i unaprjeđivati. Zato se nadamo da će na najbolji način mladi hafiz znati na najbolji način uzvratiti muslimanima, na dobro Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini“, kazao je muftija.

Radost svečanog promoviranja Kasima Čelenke sa prisutnima su podijeli još i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek i v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

Hafiz Kasim Čelenka sin Azema i Saje rođen je 28.5. 1999.g. u Zenici. Odličan je učenik IV razreda Karađoz-begove medrese. Hifz je počeo učiti u drugom razredu Medrese pred kurra hafizom Armin ef. Abazom. Nakon kratke pauze nastavio je u III razredom učiti Kur’an napamet sa svojim profesorom Nazif ef. Garibom, da bi nakon okončanja memoriranja Kur’ana za izlazak pred Komisiju Rijaseta IZ-e u BiH pripreme uradio sa hafizom Emin ef. Tucovićem, također profesorom Medrese. Pred Komisijom za hifz je cijeli Kur’an napamet uspješno je proučio od 9. – 23. 11. 2017.god. Hafiz Čelenka je 15 učenik Karađoz-begove medrese koji je ponio časnu titulu hafiza Kur’ana i drugi koji je to učinio u toku školovanja.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner