Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 9am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Koncertom Armina Muzaferije počela 43. manifestacija “Dani mevluda i zikra”

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Koncertom Armina Muzaferije počela 43. manifestacija “Dani mevluda i zikra”

Koncertom Armina Muzaferije s tesavvufskim ansamblom i horom tekije “Mesudijja” u srijedu je  otvorena 43. manifestacija “Dani mevluda i zikra”.

“Drago nam je da ovogodišnju manifestaciju otvaramo koncertom duhovne muzike, našeg vrsnog interpretatora te muzike Armina Muzaferije, te svoju zavalanost izražavamo i Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je generalni pokrovitelj 43. manifestacije “Dani mevluda i zikra”, rekao je mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Manifestacija “Dani mevluda i zikra” utemeljena je na vjerskoj tradiciji okupljanja ovdašnjih muslimana na mjestu dovišta u Tekiji na vrelu Bune. Ovo dovište je jedno od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH već i šire.

"Višestoljetna tradicija dovišta na ovom mjestu govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore", istakao je muftija. Po njegovim riječima, jedan od važnih programskih ciljeva manifestacije jeste da se novim generacijama predstavi bogata povijesna, duhovna i kulturna baština Bošnjaka na ovom području.

Centralna manifestacija bit će održana u subotu, 12. maja od 11:00 sati u Blagajskoj tekiji. Manifestacija će biti zatvorena naučnim skupom kojeg organizira B.Z.K. „Preporod“ 14. maja u Centru za kulturu Grada Mostara. Na skupu pod nazivom „Bošnjaci Hercegovine kroz historiju“, govorit će eminentni bosanskohercegovački istraživača i društveno javni radnici.

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner