Fri04232021

Last updateFri, 23 Apr 2021 10am

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Bileća: Svečano otvorena Bajramovića džamija u Orahovici

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Bileća: Svečano otvorena Bajramovića džamija u Orahovici

Obnovljena Bajramovića džamija u Orahovici kod Bileće svečano je otvorena u nedjelju 22. jula 2018.god. Njenom, trećem po redu, svečanom otvorenju prisustvovalo je oko sedam stotina vjernika iz Bileće, Stoca, Gacka, Mostara, Trebinja i njihovih prijatelja, što se u ovo vrijeme i za ovaj kraj smatra prvorazrednim događajem

Prvobitna džamija je bila skromnih dimenzija i skromne arhitekture, bez munare i izgrađena je 1934. godine. U  toku Drugog svjetskog rata, kao i većina vjerskih objekata na tom području do temelja je srušena. Mještani Orahovice u kojem žive samo porodice Bajramovića obnovili su je poslije 1960. godine. Posljednja obnova počela je 2011.godine, a sredstva za njenu gradnju donirali su raseljeni Bajramovići od Čikaga do Australije. Svi Bajramovići, „bez nagona“ i moljakanja svojevoljno su, kako je to kazao Edhem Bajramović, najstariji od njih,  zdušno učestvovali u njenoj obnovi. „Veliki je to trud koji su učinili složni i plemeniti Bajramovići. Izgradnjom ove džamije su dokazali da se nisu odrekli rodnog kraja, očeva i majki. Za nas su džamije uvijek bile više od vakufa. One su bile i korijeni našeg identiteta“, istako je glavni imam Medžlisa IZ-e Gacko i Bileća Sadet ef. Bilalić.  U ime izvršne i zakonodavne vlasti opštine Bileća prigodnu čestitku okupljenim vjernicima u povodu obnove džamije izrazio je zamjenik načelnika Milorad Radović a ispred srpske pravoslavne crkve u tom dijelu Bileće nadležni paroh Aleksandar Grčić.  

Radost svečanog trenutka sa prisutnima podijelio je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS-a. 

Obnova džamije u Orahovici, kako je naglasio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, je jedan od dokaza vjernosti svome zavičaju i svojoj zemlji. „Ova porodica Bajramovića je pokazala odvažnost i istrajnost, dokazali i ko su i šta su, kazali nam da mi imamo ljude odane, hrabre, koji će istrajavti na Alalhovu putu, žrtvujući i sebe i imetak da bi se uzdigla Allahova znamenja i Njegovi simboli, čuvajući na taj način misao o ovoj zemlji i ovom mjesto, o našem gruntu, kamenu i njivi. To je velika i važna poruka“, kazao je muftija.  

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića na kraju svečanosti obratio se i bihaćki muftija Hasan ef. Makić. On je kazao kako su džamije, uz njihovu primarnu funkciju obavljanja ibadeta, i svjedoci slobode. „Gdje god može opstati vjerski objekat može opstati i  čovjek, onaj koji ih gradi. Zato su nam ove džamije bitne. Ne treba se opterećivati mislima da ovdje nema puno džematlija. Evo došli smo danas i doći ćemo opet. Ne zna se šta je Allah namijenio ovoj džamiji, šta će biti sutra i kako. U Allahovoj moći je sve. Njegovi planovi će se sigurno ostvariti!“, naglasio je muftija Makić.

(www.preporod.com)

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner