Sun04182021

Last updateMon, 12 Apr 2021 2pm

Font Size

Profile

Menu Style

Cpanel
Back You are here: Home Vijesti i obavještenja Muftijstvo mostarsko i dr. vijesti Dan šehida obilježen u Mostaru

Vijesti iz Medžlisa IZ Konjic

Dan šehida obilježen u Mostaru

Posjetom šehitlucima u srijedu je u Mostaru obilježen Dan šehida, a službena izaslanstva iz javnog i društvenog života, kao i predstavnici udruženja proisteklih iz obrambeno - oslobodilačkog rata cvijeće su položila na Centralnim mostarskim šehitlucima uz Vučjakovića džamiju.

Obilježavanje Dana šehida počelo je učenjem hatma dove koju su proučili mostarski imami, a prigodnim govorom prisutnima se obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, priopćio je Medžlis Islamske zajednice Mostar. 

 – Posjeta haremima u našoj tradiciji je preporučena sunetom Poslanika Muhameda a.s. da dolazimo i da zijaretimo naše umrle, da bi uzimali poruku iz minulih vremena, da bi se čovjek podsjećao na ovozemaljsku prolaznost – kazao je muftija.

Podsjetio je kako su se šehidi u najsudbonosnijem vremenu odazvali zovu zavičaja, rodne grude i iz ljubavi prema domovini te se digli da je brane od dušmanskih nasrtaja.

– Ova činjenica nas podsjeća što su istinske vrijednosti života. Oni su dali svoje živote za vrijednosti koje nisu potrošive. Nema ovozemaljske mjere kojom se može izmjeriti ljubav prema domovini, ljubav prema vjeri, prema narodu i zavičajnosti. To znaju samo srca koja su bila nadahnuta vjerom i zato uvijek s takvim osjećanjima treba da ulazimo na naše šehitluke – poručio je muftija.

Nakon posjete šehitlucima muftija je u Studentskom hotelu upriličio prijem za članove šehidskih obitelji i poginulih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dnevnik.ba

foto: Bljesak.info

Preporod

BRAK I PORODICA

RADIO BIR

ZEKAT

Edukacija

edukacija-o-islamu-baner